Petrolul, la 50 de dolari în a doua jumătate a lui 2017?

Fondul Proprietatea ţine vânzarea de acţiuni Petrom pentru un mediu mai „încurajator“

27 ian 2016 Autor: Roxana Pricop

Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti (stg.), alături de Attila Gyorgy, secretar de stat la Ministerul Finanţelor, Victor Grigorescu, ministrul energiei, şi Greg Konieczny, managerul FP, au deschis şedinţa de tranzacţionare de ieri la BVB

Managerul Fondului Proprietatea (FP) nu renunţă la reducerea participaţiei deţinute la OMV Petrom (SNP) chiar dacă „pieţele s-au întors împotriva noastră“. Doar în acest an pachetul de acţiuni deţinut de FP la Petrom s-a depreciat cu jumătate de miliard de lei.

Încă din martie 2014, Fondul Proprietatea şi-a anunţat investi­torii că analizează opţiuni strate­gice pentru o reducere a participaţiilor deţinute în OMV Petrom  de la 19% din capital până sub o deţinere de 15%, sub rezerva unor condiţii de piaţă favorabile şi a aprobărilor necesare.

Dacă atunci cotaţia acţiunilor Petrom, cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Sud-Est, era de circa 0,44 lei/unitate, în prezent titlurile Petrom se tranzacţionează la 0,243 lei/unitate, scăderea de 45% din ultimii doi ani fiind alimentată de prăbuşirea cotaţiei barilului de petrol de la peste 100 de dolari la sub 30 de dolari în prezent.

„Nu renunţăm la reducerea participaţiei la Petrom chiar dacă pieţele s-au întors împotriva noastră. Am anunţat anterior că avem în plan reducerea participaţiei până sub o deţinere de 15%. Aşteptăm ca mediul de piaţă să fie mai încurajator“, a spus Greg Koniezny, managerul Fondului Proprietatea, în cadrul conferinţei de presă organizată ieri la Bursa de Valori Bucureşti cu ocazia aniversării a cinci ani de la listarea FP.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.01.2016

 
Cuvinte cheie:
fondul proprietatea
, petrom
, fond
, actiuni
, proprietate
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide