Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţie surpriză: Fondul Proprietatea vrea să vândă minimum 1,4 miliarde de acţiuni Petrom printr-un plasament privat accelerat. La ultimul preţ de pe Bursă, valoarea tranzacţiei s-ar ridica la 519 mil. lei, adică 107 mil. euro

Tranzacţie surpriză: Fondul Proprietatea vrea să...

Autor: Tibi Oprea

15.09.2020, 20:16 1505

Franklin Templeton Investment Management, în calitate de administrator de investiţii al Fondul Proprietatea (FP), a anunţat că vrea să demareze o ofertă de plasament privat accelerat plecând de la un număr minim de aproximativ 1,4 miliarde acţiuni existente în OMV Petrom.

La ultimul preţ de pe Bursă de marţi de 0,1371 lei/acţiune, valoarea tranzacţiei ar fi de 519 milioane de lei, adică 107 milioane de euro.

De obicei, la astfel de tranzacţii cu pachete mari de acţiuni se oferă un discount.

Fondul Proprietatea este unul dintre acţionarii Petrom, cu un pachet important de acţiuni.

OMV Austria deţine 51% din acţiuni, Ministerul Economiei - 20,6% din acţiuni, iar restul reprezintă free flood-ul dintre care, o parte din acţiuni, sunt ale Fondului Proprietatea.

Valoarea pachetului scos acum la vânzare este de 2,5% din capitalul Petrom.

Petrom are o capitalizare bursieră de 21 de miliarde de lei, adică 4,3 miliarde de euro.

În raportul publicat de FP la Bursă, se menţionează că procesul de plasament va fi demarat imediat, iar Citigroup Global Markets Limited şi WOOD & Company Financial Services vor acţiona in calitate de joint bookrunners în cadrul tranzacţiei.

“Fondul a fost de acord cu o perioadă de restricţie (în engleză, „lock-up period”) de 180 zile de la data stabilirii preţului Tranzacţiei, sub rezerva renunţării cu acordul Părţilor care acţionează în calitate de Bookrunner şi cu respectarea anumitor excepţii uzuale. Petrom nu va încasa nicio sumă de bani ca urmare a Tranzacţiei”, se arată în raport.

Rezultatele tranzacţiei vor fi anunţate în cel mai scurt timp după finalizarea procesului de plasament, în timp ce perioada de timp până la închiderea procesului de plasament, stabilirea preţului şi alocările rămân la libera alegere a Fondului şi a părţilor care acţionează în calitate de bookrunner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO