Burse - Fonduri mutuale

Fondul Suveran al Norvegiei intră la Aquila şi Transport Trade Services, cumpără titluri de stat româneşti, dar vinde tot la Compa

Fondul Suveran al Norvegiei intră la Aquila şi...

Autor: Liviu Popescu

07.03.2022, 09:00 2165

♦  Vânzări din BRD, Digi, Electrica, înjumătăţire la MedLife şi exit de la Compa ♦ Cumpărări la Banca Transilvania şi de titluri de stat româneşti ♦ Fondul are investiţii la 9 companii listate la BVB.

Cel mai mare fond suveran de investiţii la nivel mondial, cu active de circa 1.400 mld. dolari, adică de şase ori cât produce economia româ­nească într-un singur an, era la final de 2021 acţionar la nouă companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, cu o valoare totală a investiţiilor de circa 97 de milioane de dolari (432 mil. lei).

Două din cele nouă companii de la Bucureşti din portofoliul Fondului Suveran al Norvegiei sunt plasamente noi, realizate pe parcursul anului 2021, respectiv distribuitorul de bunuri de larg consum Aquila – care figurează cu o investiţie de 3,6 mi­lioane de dolari (16 mil. lei), adică o deţinere de 1,4%, şi transportatorul de mărfuri fluviale Transport Trade Services (1 mil. dolari, adică 0,7% din capitalul com­paniei antreprenoriale).

Pe de altă parte, Fondul Suveran al Nor­vegiei, alimentat cu capital obţinut de ţara nordică din resurse petroliere şi gaze naturale din Marea Nor­dului, a ieşit în anul 2021 din acţionariatul producă­torului de piese auto Compa Sibiu, acolo unde la final de 2020 avea 700.000 de dolari, fiind singurul exit de la Bucureşti, arată datele agregate din raportul publicat ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO