Burse - Fonduri mutuale

Fondul Suveran de Investiţii va fi înfiinţat prin Hotărâre de Guvern după ce a fost contestat de Curtea Constituţională

Fondul Suveran de Investiţii va fi înfiinţat prin...

Autor: Laura Albu

13.09.2019, 12:55 1253

Fondul Suveran de Investiţii va fi înfiinţat prin Hotărâre de Guvern, după ce a fost contestat la Curtea Constituţională anul trecut. Astfel se vor stabili condiţiile de organizare şi funcţionare ale acestuia, anunţă Mihaela Ene, director al Direcţiei Generale a Trezoreriei şi Datoriei Publice.

"Aş vrea să menţionez că proiectul de lege a fost aprobat anul trecut în Parlament, a fost contestat la Curtea Constituţională pe motiv că procedura de înfiinţare a acestui fond ar trebui să fie prin Hotărâre de Guvern. În acest sens Ministerul Finanţelor, pentru a răspunde acestor cerinţe, a elaborat şi a fost aprobată în decebrie anul trecut o ordonanţă prin care se creează cadrul general pentru înfiinţarea acestor fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii. Urmează ca în baza acestei ordonanţe să se emită o Hotărâre de Guvern prin care să se precizeze condiţiile specifice de organizare şi funcţionare dedicată acestui fond suveran de dezvoltare şi investiţii", a declarat Mihaela Ene în cadrul conferinţei Forumul de Capital, organizată vineri de Financial Intelligence.

Fondul va susţine investiţii în acţiunile statului, va susţine companiile din portofoliul în listarea la bursă, le va acorda împrumuturi, le va finanţa şi va realiza acţiuni de intermediere financiară care să dezvolate piaţa de capital din România.

"Acest fond este un instrument, un vehicul public, se doreşte crearea unui vehicul public care să permită investiţii în acţiuni ale statului, un segment neacoperit încă pe piaţa financiară din România. Fondul va contribui în funcţie de nivelul de dezvoltare al companiilor pe care le are în portofoliu să facă demersurile pentru listarea acestora pe bursă. Fondul va avea ca activitate principală să înfiinţeze companii, să le susţină capitalul social prin diverse forme, inclusiv prin împrumuturi, sau să acorde finanţarea acestor companii, să acorde garanţii pentru activitatea lor. Şi va face eforturi astfel încât companiile care nu sunt listate pe bursă, să le promoveze, dar acest lucru depinde de nivelul de dezvoltare, de guvernanţa respectivelor companii", a mai explicat directorul Direcţiei Generale a Trezoreriei şi Datoriei Publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO