Burse - Fonduri mutuale

Fondurile Carpatica mizeaza pe active de 3,5 mil. euro

18.06.2008, 19:04 15

Carpatica Asset Management (AM), divizia de administrare a investitiilor din cadrul grupului financiar Banca Comerciala Carpatica, tinteste un loc intre primii zece administratori de fonduri mutuale, mizand in prima faza pe clientii bancari si investitorii locali.
"Vrem sa ajungem in top zece administratori de fonduri in urmatorii ani. Pentru inceput banca va fi clientul nostru principal, pentru ca mai apoi sa ne orientam spre atragerea investitorilor locali din Sibiu", a spus Florentina Neamtu, directorul general al Carpatica Asset Management.
Autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) in luna februarie, societatea a primi recent unda verde pentru primul fond de investitii - Carpatica Stock care va investi preponderent pe piata actiunilor. Al doilea fond al Carpatica AM, care va realiza plasamente diversificate, este in curs de autorizare la CNVM. Insertia initiala de capital a grupului in cele doua fonduri va fi de 10 milioane de lei (2,7 mil. euro), reprezentantul Carpatica AM estimand ca fondurile vor incheia anul cu un volum total de active de 13 mil. lei (3,56 mil. euro).
"Ne avantajeaza faptul ca fondurile intra pe o piata care a scazut. Astfel, estimam ca cele doua fonduri de investitii vor incheia anul cu un volum de active de 13 milioane de lei", a continuat Neamtu. Alaturi de administrarea de fonduri mutuale, Carpatica AM va fi activa pe piata conturilor individuale de investitii. Distributia de produse sintetice, care combina economisirea in depozite bancare cu investitia in fondurile mutuale, este de asemenea luata in calcul.
Carpatica AM a devenit astfel al doilea administrator din cadrul unui grup financiar cu capital romanesc care activeaza pe segmentul de administrare a fondurilor deschise de investitii. BT Asset Management, din cadrul grupului Banca Transilvania, administreaza in prezent patru fonduri mutuale, ocupand la sfarsitul lunii mai pozitia secunda in topul administratorilor dupa volumul de active in gestiune.
Societatea de administrare din cadrul Carpatica are un capital social de un milion de lei, iar structura actionariatului este compusa din Banca Comerciala Carpatica, care detine 80%, si societatea de brokeraj Carpatica Invest cu 20%. Consiliul de Administratie al Carpatica AM, este format din Florentina-Alexandrina Neamtu, in functia de presedinte, Ilie Marius Velsan si Ioan-Lucian Nicoara fiind ceilalti doi membri.
Cu sediu central in Sibiu, Carpatica AM intra pe o piata a fondurilor mutuale dominata de administratorii din Bucuresti si Cluj, urmarind sa puna astfel bazele unui nou pol regional de investitii.
De pe harta investitiilor locale, mare absent este Iasiul, sau mai exact regiunea de nord-est a tarii, unde exista insa un numar semnificativ de societati de brokeraj care ar putea face la un moment dat pasul spre administrarea de investitii.
Daca piata fondurilor deschise de investitii este dominata de administratorii din Bucuresti, clujenii controland doar 20% din activele in valoare de 906 milioane de lei ale fondurilor mutuale, in ceea ce priveste industria fondurilor inchise, administratorii clujeni sunt cei care detin suprematia. Din activele de peste 210 milioane de lei, aproximativ 80% sunt administrate la Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO