Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de actiuni, de la -17% la +1% in iulie

05.08.2008, 20:30 14

Scaderile dramatice ale Bursei din iulie au spulberat orice speranta a fondurilor de actiuni de a recupera pierderile suferite de la inceput de an, cea mai abrupta depreciere de 17,3% fiind marcata de fondul de actiuni Napoca.
Fondul Raiffeisen Romania Actiuni a pierdut peste 14%, in timp ce BCR Expert si BT Maxim au scazut cu peste 12%. Dupa inca o luna proasta, pierderile inregistrate de multe dintre fondurile de actiuni de la inceputul anului depasesc 40%, apropiindu-se de 50% in cazul Napoca.
"Iulie a fost cea mai proasta luna din acest an. Va fi un an compromis atat pentru Bursa, cat si pentru fondurile de investitii. Pana la sfarsitul anului cred ca se vor diminua pierderile, dar nu vor putea fi recuperate", a declarat Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest care gestioneaza fondul de actiuni Napoca.
Principalele investitii ale fondului la sfarsitul lunii iulie erau actiunile "bancare" ale BRD si Bancii Transilvania, care reprezentau 16% din activele de 16 milioane de lei ale fondului, si titlurile Rompetrol Well Services si Petrom, care cumulau 12% din activele fondului.
Titlurile din portofoliul Napoca au inregistrat in iulie deprecieri de pana la 38% in cazul actiunilor Rompetrol, in timp ce actiunile Petrom au raportat cea mai mica scadere, de 0,6%.
"Nu exista o concordanta intre rezultatele financiare ale societatilor listate si evolutia cotatiilor pe Bursa. Piata este emotionala si mult prea sensibila la turbulentele internationale. Portofoliul de investitii al fondului se bazeaza insa pe analize si calcule, astfel ca nu ne-am modificat strategia atunci cand Bursa era in declin", a continuat Cenan.
Napoca a fost surprins de scaderile Bursei cu una dintre cele mai ridicate expuneri pe piata actiunilor, la sfarsitul lunii iunie fiind plasate aproape 94% din active in actiuni cotate.
Fondul de actiuni Premio si fondul de obligatiuni BCR Obligatiuni, administrat de BCR Asset Management, impart in luna iulie pozitia de performeri ai fondurilor mutuale, aducand investitorilor un plus lunar de 1%. Cu volumul de active cel mai redus din industrie, respectiv 200.000 de lei, cresterea Premio se explica atat prin adoptarea unei strategii conservatoare de investitii, dar si prin impactul pozitiv al inregistrarii unor actiuni gratuite si dividende.
"Performanta obtinuta de Premio se datoreaza pe de o parte portofoliului conservator de actiuni si reducerii expunerii pe Bursa pana la 65-70% din activele fondului. Pe de alta parte, luna iulie a marcat inregistrarea in activele fondului a unor dividende si actiuni gratuite, care, in conditiile unui volum destul de redus de active, au sustinut marcarea unui randament pozitiv", a spus Florin Dolea, director executiv al societatii de administrare Pioneer Asset Management.
In ceea ce priveste evolutia BCR Obligatiuni, plasamentele consistente ale fondului in depozite bancare au detinut un rol important in marcarea unui randament ridicat. Potrivit celor mai recente informatii, la sfarsitul lunii iunie BCR Obligatiuni a investit 70% din activele de aproape 72 de milioane de lei in depozite bancare si 17,7% in obligatiuni.
In conditiile unei deprecieri de 8,5% a indicelui BET, care cuprinde cele mai lichide zece actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), si de 38% a BET-FI, indicele celor cinci societati de investiti financiare, in luna iulie, doar trei fonduri de actiuni au reusit sa bata principalul indice al Bursei. Alaturi de Premio, fondul de actiuni BT Index, administrat de BT Asset management, a raportat o scadere de 3,3%, in timp ce KD Maximus, administrat de KD Investments, a scazut cu 7,6%.
"Nu cred ca vom mai asista la inca o luna "iulie" anul acesta. Ma astept sa aiba loc usoare reveniri incepand din septembrie. Cu toate acestea, inscrierea Bursei pe o tendinta de crestere depinde in mare masura de rezolvarea crizei financiare internationale", a conchis Ilie Cenan, presedintele societatii Globinvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO