Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de investitii bulgaresti au pierdut 110 mil. euro in primul trimestru

26.05.2008, 00:36 18

Fondurile mutuale din Bulgaria au pierdut 110 milioane de euro (210 milioane de leva) in primele trei luni ale anului, de aproape trei ori mai mult decat fondurile romanesti, ajungand la un volum al activelor nete de 334 de milioane de euro.
"Activele totale au scazut cu 24%, mai exact cu 210 de milioane de leva, in primul trimestru al anului. Aproximativ jumatate din aceasta depreciere a fost cauzata de retragerile investitorilor, si jumatate de performantele negative. Doar fondurile monetare au inregistrat intrari nete in primele trei luni ale anului", a spus Daniel Ganev, manager de portofoliu la societatea de administrare Karoll Capital Management din Sofia.
Societatea administreaza trei fonduri deschise de investitii cu un total al activelor de peste 50 de milioane de euro. Dintre cele trei fonduri administrate, fondul de actiuni Advance Invest avea o expunere de 15,5% din active pe piata romaneasca, in timp ce Advance Eastern Europe avea investite 4,1% din active pe Bursa de la Bucuresti la sfarsitul primului trimestru.
Cu toate acestea, fondurile bulgaresti le surclaseaza pe cele romanesti dupa volumul total de active, numar de fonduri si administratori activi in piata.
La sfarsitul primului trimestru, un numar de 28 de societati de administrare gestionau active nete in valoare de 334 de milioane de euro (673 milioane de leva), de la un total de 78 de fonduri mutuale, potrivit informatiilor furnizate de Ganev, care este membru in Consiliul de Administratie al Asociatiei Companiilor de Administrare a Investitiilor din Bulgaria (ACAIB).
De partea cealalta a granitei, administratorii romani in numar de 15 gestionau 41 de fonduri deschise de investitii cu active nete in valoare de 223 mil. euro la sfarsitul lunii martie, potrivit raportului Uniunii Nationale de Plasament Colectiv (UNOPC).
Deprecierea mai abrupta de active raportata de fondurile din Bulgaria isi gaseste explicatie si in evolutia Bursei de la Sofia, unde principalul indice SOFIX a scazut cu 26,5% in primele trei luni. In comparatie, Bursa de Valori de la Bucuresti, mai exact indicele BET, s-a depreciat cu 22,2% in acelasi interval.
"Randamentul mediu al fondurilor de actiuni a fost negativ de aproximativ 22% in primele trei luni ale anului. Cel mai performant fond de actiuni a incheiat primul trimestru cu un minus de 11,8%", a continuat Ganev.
Pe piata locala, liderul fondurilor de actiuni in primul trimestru a fost Raiffeisen Prosper cu un randament negativ de 19,2%.
Chiar daca scaderile bursiere au fost agresive, cea mai mare parte a administratorilor bulgari nu a facut modificari semnificative in strategia de investitii, potrivit lui Ganev.
"Putinele fonduri bulgaresti cu expunere regionala pe Europa de Est au performat aproape la fel de prost ca restul fondurilor locale din cauza corelatiilor foarte mari care au existat intre pietele de capital. Astfel ca nu a existat un adapost in regiune departe de corectii", explica el.
Unii dintre administratorii bulgari au incercat sa diminueze expunerea fondurilor pe piata actiunilor in schimbul cresterii lichiditatilor, dar putini dintre acestia au reusit din cauza gradului foarte scazut de lichiditate al pietei, dar si din cauza retragerilor constante facute de investitori care "au secat rezervele de cash ale fondurilor", spune Ganev.
Aceeasi strategie a fost adoptata si de administratorii locali. Reducerea plasamentelor pe piata actiunilor de la peste 90% pana la aproximativ 70% din active a fost considerata o solutie de amortizare a impactului produs de turbulentele bursiere asupra randamentului.
Pe de alta parte, diminuarea expunerii pe actiuni a fost compensata de cresterea volumului de active plasat in depozite bancare. In cazul fondului de actiuni Oportunitati Nationale (FON), activele investite in depozite bancare au fost in proportie de 50% la sfarsitul primului trimestru.
Spre deosebire de bulgari, investitorii autohtoni nu au facut retrageri masive din fonduri, la sfasitul primului trimestru fiind raportate iesiri nete de 1,1 milioane de euro. Soldul redus al iesirilor de capital se datoreaza insa lansarii mai multor fonduri de catre societatile de administrare apartinand unor grupuri bancare, precum BCR si OTP Bank, care au plasat sume importante in fondurile nou lansate.
Scaderea mai abrupta a industriei bulgaresti ascunde in spate si o crestere accelerata in ultimii trei ani, cand fondurile au raportat triplari consecutive ale activelor. In 2007, fondurile din Bulgaria au atins un volum al activelor nete de aproape 450 de milioane de euro, aproape triplu fata de volumul de 161 milioane de euro din 2006. In comparatie, activele fondurilor mutuale autohtone au crescut anul trecut cu doar 50,7% pana la nivelul de aproximativ 256 de milioane de euro.
Crestere sustinuta si de evolutia bursiera: indicele SOFIX, care include cele mai capitalizate 16 companii listate, incheind anul 2007 cu un avans de 39%, in timp ce indicele BET care include cele mai lichide zece companii, a avut o crestere de 22%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO