Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de investiţii „leneşe“ îşi taxează scump investitorii

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Roxana Pricop

04.08.2015, 00:07 1733

Comisioanele fondurilor mutuale de indici urcă până la 3,2% pe an, în unele cazuri fiind chiar mai mari decât cele ale fondurilor de acţiuni gestionate activ unde randamentul depinde de experienţa şi talentul administratorului, şi nu de copierea unui indice bursier, arată o analiză a ZF.

Cel mai scump este fondul de indice Certinvest XT Index cu o valoare a comisioanelor curente de 3,28% pe an, iar cel mai ieftin este fondul BT Index ROTX cu o valoare a comisioanelor curente de 2,17%. Certinvest XT Index copiază indicele bursier BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii listate la bursă. Din costurile curente de 3,28% pe an, comisionul de administrare este de 1,8% pe an, diferenţa fiind costurile de distribuţie, depozitare şi custodie

„Fondurile care activează în România ar trebui să solicite mai puţin. Probabil niciunul nu atinge acea performanţă care să justifice un preţ mai mare de 3% pentru «privilegiul» de a investi în respectivul fond“, a explicat Andrei Anghel, CFA, consultant de investiţii la Smart Trade.

În România, fondurile de indici s-au dezvoltat abia recent, începând din 2010, ajungând în prezent la un număr de şapte, cu active totale de 66 milioane de lei şi 1.300 de clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO