Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de pensii ale Allianz Ţiriac au ajuns la 5,02% din drepturile de vot la Electrica: investiţie de 191 milioane de lei

Fondurile de pensii ale Allianz Ţiriac au ajuns la 5,02%...

Autor: Liviu Popescu

13.09.2019, 00:01 394

Fondurile de pensii administrate de Allianz Ţiriac au ajuns la o deţinere de 5,02% din drepturile de vot ale distribuitorului de energie electrică Electrica (EL), emitent cu o capitalizare de 3,87 miliarde de lei, potrivit unui raportat publicat joi la bursă.

Acestea sunt drepturi de vot şi nu deţinerea din capitalul social al companiei în contextul în care Electrica are la rândul său 6,9 milioane de acţiuni, dar care sunt fără drept de vot. Prin urmare, deţinerea Allianz Ţiriac din capitalul social al Electrica este marginal sub 5%, ceea ce plasează valoarea investiţiei la aproximativ 191 mil. lei, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza preţurilor de tranzacţionare de joi după-amiază. Cel mai mare acţionar al Electrica este statul român prin Ministerul Energiei cu un pachet de 48,8%, la care se adaugă şi fondurile de pensii, dar şi alţi investitori instituţionali şi de retail.

Structura detaliată a plasamentelor fondurilor de pensii urmează să fie publicată de la jumătatea lunii octombrie, rapoarte care vor arăta strategia de investiţie a fiecărui fond în primele şase luni din 2019, perioadă de timp în care bursa locală s-a poziţionat pe un roller coaster prin prisma dinamicii indicilor bursieri. Potrivit celor mai recente date, Allianz Viitorul Tău are investiţii de 112 milioane de lei la Electrica, calculate pe baza datelor de la finele anului trecut.

Prin urmare cea mai mare parte a investiţiei publicată ieri la bursă de către Allianz Ţiriac este la fondul de pensii private AZT Viitorul Tău. De altfel în iunie NN Pensii a raportat la bursă că a ajuns la 5,5% din drepturile de vot la Electrica, adică 5,4% din capitalul social. La finele anului 2018, fondurile de pensii private controlaul 13,9% din Electrica, potrivit calculelor ZF. De la începutul anului 2019, acţiunile EL s-au apreciat cu 15%, fără a lua în calcul şi randamentul dividendelor. Spre comparaţie indicele principal BET a urcat cu 25%.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO