Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de pensii NN, care administrează contribuţiile a 2 milioane de români, au cumpărat la MedLife şi au ajuns la peste 15% deţinere: investiţie de 212,8 mil. lei

Fondurile de pensii NN, care administrează...

Autor: Tibi Oprea

23.04.2021, 15:06 486

Operatorul de servicii medicale private MedLife (simbol bursier M), ale cărui acţiuni intră în structura indicelui principal BET, a anunţat vineri la Bursa de la Bucureşti că Fondul de Pensii Facultative NN ACTIV, Fondul de Pensii Facultative NN OPTIM, Fondul de Pensii Administrat Privat NN şi NN Investment Partners B.V. au raportat pe 22 aprilie 2021 o deţinere cumulată de 15,04% din totalul drepturilor de vot ale companiei, respectiv 20 de milioane de drepturi de vot.

Potrivit calculelor realizate de ZF pe baza preţului curent de tranzacţionare al unei acţiuni M, investiţia fondurilor de pensii NN la MedLife a ajuns la 212,8 milioane de lei. Cea mai mare deţinere este raportată de Fondul de Pensii Administrat Privat NN, respectiv 12,81%.

Anterior, pe 8 aprilie, aproape 3% din furnizorul de servicii medicale private a schimbat acţionarii într-o tranzacţie specială record de 37 de milioane de lei, fiind schimbate 3,9 milioane de acţiuni la preţul de 10 lei pe unitate, fondurile NN fiind cel mai probabil cumpărător.

Potrivit datelor ZF, acesta a fost cea mai mare tranzacţie de tip DEALS cu acţiuni MedLife de la listarea din 2016 încoace. Spre comparaţie, recordul precedent era din 30 ianuarie 2017, respectiv 17,2 mil. lei. Vânzătorul nu a fost anunţat încă până la ora redactării acestei ştiri.

Fondurile de pensii NN, prin intermediul cărora sunt administrate contribuţiile ale circa 2 milioane de salariaţi, şi NN Investment Partners, administrator de fonduri mutuale cu cel mai mare fond de acţiuni din România, au depăşit pragul de deţinere de 15% în urma unei tranzacţii din 20 aprilie. Anterior acestei tranzacţii, acestea raportau 10,19% din MedLife. Trecerea peste pragul de 10% din drepturile de vot a fost raportată pe 6 martie.

MedLife are 1,4 miliarde lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 16,2% de Mihail Marcu, în proporţie de 14% de Mihaela Gabriela Cristescu şi în proporţie de 10,7% de Nicolae Marcu.

De la începutul anului, acţiunile M înregistrează o scădere de 5,4%, pe fondul unor tranzacţii de 108,7 mil. lei, în timp ce în ultimul an figurează cu o creştere de 104% pe rulaj de 186 mil. lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO