Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de pensii obligatorii româneşti au investiţii de 1,3 mld. lei „peste graniţe“

Fondurile de pensii obligatorii româneşti au...

Autor: Roxana Pricop

01.06.2015, 00:04 310
Fondurile de pensii private obligatorii (pilon II) şi-au majorat cu 489 milioane de lei investiţiile pe pieţele externe din Uniunea Europeană în ultimul an, până la un total de 1,3 miliarde de lei. Astfel, 6,4% din activele lor erau plasate în instrumente listate în afara graniţelor la data de 31 martie 2015, potrivit raportului trimestrial emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În urmă cu un an, la 31 martie 2014, expunerea fondurilor de pensii obligatorii pe pieţele externe din UE era de 5,6% din active, respectiv de 828 milioane de lei. Din cele 6,4% din active sau 1,3 miliarde de lei plasate în UE, circa 2% din active sunt investite în acţiuni tranzacţionate pe bursele europene, aproape 2% din active sunt plasate în fonduri de investiţii străine, alte 1,2% din active sunt investite în obligaţiuni emise de companiile europene şi 1% din active sunt investite în titluri emise de statele europene.

Motivele pentru care fondurile de pensii private obligatorii investesc pe pieţele externe sunt legate în principal de nevoia de diversificare, în condiţiile în care pe bursa de la Bucureşti nu găsesc companii lichide decât din secotrul ener­getic şi financiar, iar emisiunile de obligaţiuni făcute de companii sunt extrem de puţine.

Din rândul pensiilor obligatorii, fondul Aripi, administrat de Generali, are cea mai ridicată ex­punere pe acţiuni străine, de 8,65% din activele de 1,6 miliarde de lei, potrivit datelor disponibile la 31 decembrie 2014. Spre comparaţie, cel mai mare fond de pensii din piaţă, administrat de NN, are plasamente de 3,5% din active pe bursele externe.

Pe bursele străine, fondul şi-a crescut expunerea cu 44 milioane de lei anul trecut, potrivit calculelor ZF. Cele mai mari investiţii străine sunt acţiunile grupului financiar german Allianz, cu o pondere de 0,7% din active, urmate de acţiunile grupului financiar francez BNP Paribas cu o pondere de 0,57% şi de acţiunile grupului industrial Siemens din Germania, cu o alocare de 0,55% din active.

Printre investiţiile externe ale fondului se numără companii cu popularitate şi operaţiuni în România precum grupurile franceze Danone şi L’Oréal, companiile germane Adidas, Heidelberg Cement, Volkswagen şi BMW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO