Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de pensii Pilon II, acolo unde 8 milioane de românii au banii, au devenit al treilea cel mai mare acţionar al Petrom după austriecii de la OMV şi după statul român

Fondurile de pensii Pilon II, acolo unde 8 milioane de...

Autor: Liviu Popescu

30.12.2022, 11:00 12530

Din vara lui 2019 şi până în octombrie 2022, cei mai mari investitori ai Bursei de la Bucureşti şi-au dublat la aproximativ 14% deţinerea pe care o au la OMV Petrom (simbol bursier SNP), pe fondul dividendelor atractive plătite de companie, al subevaluării prin prisma raportului între capitalizare şi rezultate financiare, dar şi în contextul vânzărilor periodice efectuate de Fondul Proprietatea.

Astfel cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au cumpărat în mare parte acţiunile Petrom scoase la vânzare de Fondul Proprietatea şi au ajuns ca la octombrie 2022 să aibă o investiţie de 3,6 miliarde de lei, fiind cea mai mare din portofoliul acestor in­vestitori, arată cal­culele reali­zate de ZF din cele mai recente raportări.

Investiţia este mai mare chiar de­cât cea de la Fondul Proprietatea (3,4 mld. lei) şi Banca Transilvania (2,9 mld. lei). Spre comparaţie, în vara lui 2019, investiţia celor şapte fonduri de pensii Pilon II la Petrom era de circa 1,6 mld. lei, adică circa 7,3% din companie, atunci fiind şi startul perioadei de acumulare la cel mai mare producător de petrol şi gaze din România.

De atunci încoace fondurile au mai adăugat 2 mld. lei la Petrom, atât prin achiziţii cât şi prin aprecierea cotaţiei. În doar trei ani fondurile şi-au dublat expunerea la Petrom, cea mai mare companie listată la Bucureşti.

Cu alte cuvinte, cei mai mari investitori ai Bursei locale încep să acumuleze şi mai multe acţiuni la companii pe care le au deja în portofoliu, precum 30% din Fondul Proprietatea şi 24% la Banca Transilvania, comparativ cu deţineri de 25% respectiv 23% la final de 2020, şi 15% respectiv 16% în vara lui 2019, şi ajung astfel în poziţia de a avea un cuvânt din ce în ce mai greu de spus la adunările gene­rale. Circa 20 de companii listate la Bursa de la Bucureşti au fondurile în por­to­foliu, com­panii la care achiziţiile sunt periodice iar vânzările extrem de rare.

Iar lipsa marilor listări la Bucureşti, cât şi unele restricţii în plasamente, îi determină pe aceşti investitori ca pe de o parte să acumuleze acţiuni la care sunt deja investitori, iar pe de altă parte să se orienteze din ce în ce mai puternic cu investiţiile în afara graniţelor ţării, pe burse pre­cum cea din Germania, cea din Austria sau Franţa.

Astfel, cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, care sunt alimentate cu circa 900 mil. lei din contribuţiile a 3,75% din salariul brut al câtorva milioane de români, investesc circa 20-25% din această sumă în companii listate la Bucureşti, fiind investitori pe termen lung cu o strategie principală de acumulare, respectiv „buy and hold“.

Doar că unii analişti susţin că prin această strategie, şi pe fondul faptului că devin din ce în ce mai mari, fondurile erodează din free float-ul companiilor în contextul în care cumpără acţiuni şi le păstrează, cu vânzări foarte rare. Alţii apreciază prezenţa semnificativă a acestor investitori în acţionariatul oricărei companii.

Petrom este doar un exemplu dintr-o listă lungă şi despre care Ziarul Financiar a scris de mai multe ori.

OMV Petrom a înregistrat venituri de 44,3 miliarde de lei în primele nouă luni din 2022, de la 17 miliarde anul trecut, şi un profit de 9,2 miliarde de lei, după un rezultat net de 1,7 miliarde de lei în aceeaşi perioadă din 2021. Compania are o capitalizare de 29 mld. lei, după o apreciere de 0,3% în 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO