Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de pensii private obligatorii, cei mai mari investitori de la Bursă, au undă verde să finanţeze construcţia de autostrăzi

Radu Crăciun, APAPR: Este un demers bine-venit în condiţiile în care bursa locală devine tot mai mică în raport cu activele care se strâng în fondurile de pensii private.

Radu Crăciun, APAPR: Este un demers bine-venit în condiţiile în care bursa locală devine tot mai mică în raport cu activele care se strâng în fondurile de pensii private.

Autor: Liviu Popescu

21.01.2020, 19:32 992

15% din activele Pilonului II, adică circa 9,3 mld. lei în prezent, vor putea fi investite în parteneriate public-private, precum proiecte de infrastructură. 10% în companii necotate, acesta fiind şi una dintre cele mai riscante investiţii întrucât nu există un preţ public. 3% în acţiuni imobiliare listate, aici oferta BVB fiind destul de restrânsă. Fondurile sunt alimentate semestrial cu circa 1 mld. euro din contribuţiile celor 7,4 milioane de participanţi.

 

Cei şapte administratori Pilon II vor putea ca din februarie 2020 să diversi­fice portofoliul investiţio­nal al fondurilor de pensii private odată cu intrarea în vigoare a unor noi reguli ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) care prevăd includerea de noi clase de active.

Astfel, fondurile de pensii private Pilon II vor putea ca prin intermediul administratorilor acestora să aibă plasamente în acţiuni sau obligaţiuni rezultate în urma unui parteneriat public-privat, precum proiecte de infrastructură, dar şi în companii nelistate şi în acţiuni imobiliare listate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO