Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de pensii private Pilon II ating maximul istoric de 105 mld. lei în aprilie 2023, în creştere cu 9 mld. lei faţă de începutul acestui an

Fondurile de pensii private Pilon II ating maximul...

Autor: Liviu Popescu

25.05.2023, 07:23 616

♦ 4,1 mld. lei sunt viramantele salariaţilor români iar 5 mld. lei reprezintă randamentele din investiţii ♦ 22 mld. lei sunt investite în acţiuni din care cea mai mare parte la Bursa de Valori Bucureşti.

Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii Pilon II, alimentate lunar cu 3,75% din venitul brut al câtorva mi­lioane de salariaţi români, au încheiat aprilie 2023 cu active de 105 mld. lei, în creştere  9 mld. lei faţă de începutul anului, arată cele mai recente date statistice publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Creşterea a venit în contextul în care în primele patru luni salariaţii români au virat aproxi­mativ 4,2 mld. lei pentru administra­rea privată a economiilor de bătrâneţe, în timp ce evoluţia acţiunilor din portofoliul Pilonului II şi calmarea de pe piaţa obligaţiunilor au adus încă 5 mld. lei.

Astfel activele Pilonului II au ajuns la o valoare record la aprilie, în creştere cu 9% faţă de începutul acestui an şi cu 19%, adică 16,7 mld. lei, faţă de aprilie 2022.

Aproximativ 63%, respectiv 66 mld. lei, sunt investite de către administratorii Pilonului II în titluri de stat, instrumente financiare care îşi pierd din valoare într-un context inflaţionist, însă ulterior îşi revin pe măsură ce şocul inflaţionist dispare odată cu majorarea dobânzilor. Aceste instrumente sunt ţinute în portofoliu până la scadenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO