Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de pensii văd volatilitate pe viitor din cauza peisajului politic

Fondurile de pensii văd volatilitate pe viitor din cauza...

Autor: Dan Grigore Ivan

05.12.2016, 00:04 403
Managerii fondurilor de pensii se aşteaptă la momente dificile pentru industrie după ce majoritatea britanicilor au votat în luna iunie în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Euro­pea­nă, iar Donald Trump a câştigat surprinzător cursa pentru foto­liul de la Casa Albă, scrie cotidianul britanic Financial Times.
 
Randamentele acestor fonduri ar putea fi lovite de o creştere a protecţionismului. Teama managerilor de fonduri provine din retorica îmbrăţişată în această perioadă de mai multe partide care promit să redea prosperitatea cetăţeanului prin măsuri care limitează schimburile comerciale fără taxe vamale sau reducerea cât mai mare a imigraţiei. Astfel de măsuri, avertizează unii analişti, ar pune presiune pe creşterea economică mondială şi i-ar afecta cel mai mult pe cei cu venituri medii şi mici.
 
„În acelaşi timp, dacă astfel de promisiuni electorale se vor concretiza, am putea asista la o reaşezare şi regândire a poziţionării din partea multor companii ce îşi susţin activitatea pe conceptul comerţului liber“, notează jurnaliştii de la Financial Times.
 
Conform unui sondaj realizat pe un eşantion de 167 de fonduri, 92% dintre respondenţi au zis că volatilitatea va creşte, în timp ce două treimi se aşteaptă la o adâncire a deficitului acestor instituţii.
 
Fondurile de pensii sunt deja puternic afectate de politica monetară întreprinsă de mările bănci centrale ale lumii, ce a generat o raţă a dobânzilor la minime istorice. Mai mult, după rezultatul referendumului, şi Banca Angliei s-a alăturat clubului băncilor centrale ce au tăiat rata de politică monetară. Obligaţiunile şi instrumentele expuse la riscuri mici – principalele vehicule pe care se bazează portofoliile fondurilor de pensii – obligate să adopte un orizont de timp cât mai lung asupra strategilor folosite, au raportat scăderi importante în ultima perioadă, fapt ce a afectat direct performanţa şi randamentele managerilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO