Burse - Fonduri mutuale

Fondurile irlandeze de investiţii AIO V şi AIO VI au ajuns de la 6,7% la 4% din drepturile de vot ale Fondului Proprietatea

Fondurile irlandeze de investiţii AIO V şi AIO VI au...

Autor: Tibi Oprea

04.05.2021, 20:15 235

Fondul Proprietatea (FP), emitent cu expunere pe sectoare reprezentative ale bursei româneşti, a anunţat marţi după închiderea şedinţei de tranzacţionare că AIO V (Ireland) Finance Designated Activity Company şi AIO VI (Ireland) Finance Designated Activity Company au trimis o raportare cu privire la deţinerile sub pragul de 5% din totalul drepturilor de vot pe care le au în comun în Fond.

“Potrivit raportării, în considerarea unei acţiuni concertate, AIO V (Ireland) Finance Designated Activity Company şi AIO VI (Ireland) Finance Designated Activity Company deţineau în comun, la data de 27 aprilie 2021 (“Data raportării”), un număr de 241.913.750 drepturi de vot, reprezentând 4,050% din totalul drepturilor de vot în Fondul Proprietatea”, se arată în raport.

Data la care fondurile au scăzut sub 5% din totalul drepturilor de vot este 27 aprilie 2021.

Anterior acestei notificări, fondurile aveau împreună 6,7% din drepturile de vot, adică 9,8 milioane de GDR-uri, echivalentul a 490,7 milioane de acţiuni. În urma raportării, cele două fonduri au 4,8 milioane de GDR-uri, echivalentul a 241,9 milioane de acţiuni, ceea ce înseamnă că au vândut 2,65% din drepturile de vot, potrivit calculelor realizate de ZF.

Astfel, AIO V are 2,143% din drepturile de vot, în timp ce AIO VI are 1,907% din drepturile de vot. În total, investiţia celor două fonduri este de aproximativ 416 milioane de lei, arată calculele ZF.

Cele două fonduri de investiţii se află sub gestiunea Sanne Group, un administrator de fonduri înregistrat în insula Jersey, dependentă a Coroanei Britanice şi parte a Insulelor Britanice. Compania este listata pe Bursa din Londra şi face parte din indicele FTSE 250. Sanne Group a intrat în acţionariatul FP la finele anului 2018.

Fondul Proprietatea are 23,4 mld. lei capitalizare. De la începutul anului, acţiunile FP înregistrează o creştere de 18,6%, pe fondul unor tranzacţii de 370,8 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO