Industria europeană a fondurilor mutuale a încheiat anul 2015 cu intrări nete de 328,8 miliarde de euro în produse cu orizont de investiţii pe termen lung, cele mai mari sume intrând în conturile fondurilor cu investiţii mixte (95,4 mld. euro) şi în cele ale fondurilor alternative (89,4 mld. euro), arată un raport realizat de compania Lipper, parte din gigantul Thomson Reuters.
„Se pare că investitorii europeni au căutat surse alternative care să genereze randamente apropiate de cele ale obligaţiunilor“, spun autorii raportului.
Fondurile de acţiuni se situează pe locul al treilea cu intrări nete de 79,8 miliarde de euro, iar fondurile de obligaţiuni sunt pe locul al patrulea cu intrări nete de 64,7 mld. euro, potrivit Lipper. Pieţele dezvoltate de acţiuni au crescut puternic anul trecut. De exemplu, bursa germană a avansat cu peste 10%. Pe piaţa locală, intrările nete în fondurile mutuale au fost de 338 mil. euro, potrivit raportărilor emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri. Fondurile de obligaţiuni au fost cele mai vândute. Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,1%.
Analizând situaţia din Europa, fondurile domiciliate în Luxemburg au atras cel mai mare volum de bani noi de la investitori, respectiv 212 miliarde de euro. Urmează Irlanda cu 68,4 miliarde de euro. Cele două state sunt considerate un fel de Mecca al fondurilor mutuale, mulţi administratori alegând să îşi înregistreze fondurile acolo graţie procedurilor rapide, flexibile şi ieftine de autorizare şi funcţionare.
Fondurile germane au atras 22,3 miliarde de euro. Din fondurile spaniole, investitorii au retras 3,5 miliarde de euro, iar din cele maghiare investitorii au retras 2,3 miliarde de euro. Fondurile din Polonia şi Austria au raportat de asemenea retrageri nete, potrivit Lipper.