Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au liber la titlurile de stat

20.03.2007, 17:49 14

Investitiile in titlurile de stat cu scadenta mai mare de un an, considerate pana acum plasamente riscante, au devenit accesibile fondurilor deschise de investitii, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare corectand legislatia care limita plasamentele in tilturi de stat la 10% din activele fondului.
"Este vorba despre o scapare a legislatiei intocmite de CNVM, care acum a fost corectata de autoritatea de reglementare, titlurile de stat avand astfel sansa de a fi listate la bursa, si nu doar tranzactionate pe piata interbancara care nu se supune legislatiei CNVM," spune Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare a investitiilor Certinvest.
Titlurile de stat cu scadenta mai mare de un an erau incluse de legislatie in categoria instrumentelor cu un grad ridicat de risc, conditionand investitiile fondurilor mutuale la limita de 10% din totalul activelor. In mod paradoxal, titlurile de stat sunt teoretic cele mai sigure instrumente de investitii de pe piata de capital, astfel ca decizia CNVM de corecta Legea 297/2004 este mai mult decat bine-venita, este de parere Dan Mihail Nicu, presedintele societatii SG Asset Management.
Titlurile de stat pe termene lungi au de obicei randamente mai mari decat cele pe termene scurte daca pe piata nu sunt asteptate scaderi ale ratelor dobanzii.
"Pana acum legislatia lasa loc de interpretari. Nefiind listate pe o piata organizata, titlurile de stat erau considerate instrumente cu un grad ridicat de risc. Decizia de modificare luata de CNVM incadreaza titlurile de stat in categoria instrumentelor pietei monetare", spune Dan Nicu.
Anul trecut administratorii de fonduri se plangeau ca nu au unde sa investeasca in conditiile in care Ministerul de Finante nu iesea pe piata cu titluri de stat, emisiunile de obligatiuni au fost sporadice, iar ponderea depozitelor bancare in active este limitata de legislatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO