Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale de actiuni au pierdut pe mana SIF-urilor in primul semestru

26.08.2008, 19:28 20

Corectiile bursiere din prima jumatate a anului au adus modificari putine in strategia de investitii a principalelor fonduri de actiuni. Emitentii care au atras cele mai consistente plasamente in primul semestrul al anului au fost SIF-urile, la fel ca si in prima jumatate a anului trecut cand Bursa raporta cresteri de peste 20%.
SIF-urile sunt nelipsite din portofoliile fondurilor de actiuni, fiind preferate pentru gradul ridicat de lichiditate si potentialul de crestere confirmat de o evolutie istorica buna. In primul semestru al anului insa SIF-urile nu au mai functionat ca motoare de crestere pentru randamentele fondurilor de actiuni, inregistrand printre cele mai abrupte scaderi bursiere. Daca indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa, a incheiat primul semestru cu o depreciere de 33,8%, iar BET-C, indicele care include toti emitentii bursieri, a scazut cu 30,4%, indicele celor cinci SIF-uri a pierdut peste 41% din valoare.
Intre timp, scaderea SIF-urilor fata de inceputul anului a ajuns la 60%.
"Nu aveam cum sa intuim evolutia SIF-urilor din primul semestru. Exista doua strategii de investitii: fie speculezi tendintele din piata pe termen scurt, si atunci nu te intereseaza ce rezultate financiare raporteaza compania, fie faci plasamente pe termen lung si alegi compania cu rezultatele bune si deci cu potential de crestere. Noi abordam a doua strategie", a spus Walter Balj, director general adjunct la societatea de administrare Globinvest. Fondul de actiuni Napoca administrat de Globinvest a investit aproape un sfert din activele de 16,2 milioane de lei in SIF-uri. Napoca a raportat in primul semestru un randament negativ de 38,8%.
"Faptul ca mare parte din fondurile de actiuni s-au orientat catre SIF-uri reflecta intentia administratorilor fata de potentialul acestor emitenti. Deprecierea suferita de SIF-uri este inexplicabila, dar cred insa intr-o revenire a acestor titluri in urmatorul an", a spus Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare Certinvest. Fondul de actiuni Intercapital, administrat de Certinvest, a plasat mai mult de o treime din activele de 13,9 milioane de lei in titlurile celor cinci SIF-uri. Intercapital a incheiat primul semestru cu o depreciere de 29,2% a unitatii.
"Nu ai cum sa ocolesti SIF-urile si bancile cand faci un portofoliu, mai ales cand administrezi un volum relativ mare de active. SIF-urile sunt printre putinii emitenti care au un grad ridicat de lichidiate", a spus Radu Hanga, director general al societatii de administrare BT Asset Management. Fondul de actiuni BT Maxim a investit in SIF-uri peste o treime din activele de 57,6 milioane de lei si a pierdut 33,6% in prima jumatate a anului. Gradul de lichiditate al unui emitent este printre cele mai importante criterii de selectie pe care il folosesc administratorii de fonduri mutuale. Cum iesirile investitorilor din fond nu sunt restrictionate, administratorii trebuie sa se asigure ca pot vinde din actiunile din portofoliu pentru a face rost de lichiditati.
"Banii trebuie investiti in emitenti lichizi care sunt, din pacate, destul de putini pe piata locala. Diferenta la randamente vine din emitentii mai putin lichizi, listati pe Bursa sau RASDAQ", a continuat Voicu de la Certinvest, adaugand ca plasamentele in actiuni lichide ale unui fond de actiuni pot urca pana la 80% din active.
Daca in ceea ce priveste asigurarea gradului ridicat de lichiditate, administratorii de fonduri nu au la indemana o paleta foarte larga de titluri, in ceea ce priveste titlurile mai putin lichide dar cu potential de crestere, administratorii se indreapta de cele mai multe ori spre cele peste 2.000 de companii listate pe RASDAQ. Expuneri ridicate pe companii RASDAQ au raportat BT Maxim care a alocat peste 4% din active actiunilor companiei de constructii Forconcid, in timp ce Active Dinamic a investit 5,5% din active in titlurile Socot Targu Mures. Rezultatele financiare si mai putin evolutia bursiera a unei companii cantaresc in luarea deciziei de investitie. "In primul rand alegi sectorul de activitate care te intereseaza, pentru ca mai apoi sa analizezi fiecare companie in parte in functie de rezultatele financiare raportate", a explicat Radu Hanga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO