Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale denominate în euro au bătut fondurile în lei în primele două luni ale anului

Fondurile mutuale denominate în euro au bătut fondurile...

Autor: Roxana Pricop

12.03.2014, 00:07 635

La finalul lunii februarie, cel mai mare randament adus de un fond mutual pentru primele două luni din an este 2,4%, marcat de fondul de acţiuni Active Dinamic, potrivit statisticilor lunare emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). Acesta este un caz izolat pentru că restul fondurilor de acţiuni denominate în lei sunt pe pierdere de la începutul anului. Pierderile fondurilor de acţiuni se plasează între minus 0,1% (BT Index ROTX) şi minus 4,4% (KD Maximus). Fondurile de acţiuni in­vestesc 90% din banii investitorilor pe bursă, iar începutul de an a fost slab pentru aceasta. În primele două luni din an, indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a scăzut cu circa 2%.

Pe locul secund în clasamentul celor mai mari randamente în primele două luni din 2014 se situează fondul de indice BT Index ATX, ce replică indicele ATX al bursei austrice, cu un randament de 1,3% în euro. Pe al treilea loc se situează fondul denominat în euro Monolith, cu un randament de 1,2% în euro. Acest fond investeşte 62% din active în titluri de stat. Urmează apoi fondul de obli­gaţiuni denominat în euro Erste Bond Flexible România, cu un plus de 1%.

Fondurile de obligaţiuni denomina­te în lei au randamente de sub 1% în primele două luni.

Singurele fonduri cu acţiuni în portofoliu care au randamente pozitive la finalul primelor două luni din 2014 sunt Star Next, Zepter Obligaţiuni şi BT Clasic, însă performanţele sunt de 0,2%-0,4%. În luna februarie, cel mai mare fond mutual din România, Erste Bond Flexible, a depăşit pragul de 6 miliarde de lei în active. La polul opus, cele mai mici fonduri mutuale au în administrare active de sub un milion de lei.

Faţă de primele două luni din 2013, randamentele fondurilor mutuale din 2014 sunt mai mici. În 2013, fondurile de obligaţiuni marcau randamente de până la 1,5%, iar fondurile de acţiuni câştigau până la 12% în două luni. În prezent, opor­tunităţile de a marca randamente ridicate pe piaţa instrumentelor cu venit fix sunt tot mai mici: dobânzile la depo­zite sunt la minime, dobânda la titlurile de stat este în scădere. Nici pentru investitorii cu apetit ridicat pentru risc nu este mai uşor, pentru că bursa a scăzut în primele două luni ale anului.

La finalul lunii februarie, cele 66 de fonduri mutuale locale aveau active de 13,98 miliarde de lei, în creştere cu 7% faţă de începutul anului. Cea mai mare parte din creşterea activelor a venit din sumele noi de bani intrate în conturile fon­durilor mutuale. Mai exact, în pri­me­le două luni din an, investitorii au plasat 820 mil. lei în fondurile mutuale, din care cea mai mare parte au intrat în conturile fon­durilor de obligaţiuni şi ale celor deno­minate în euro. În fondurile mu­tua­le investesc peste 279.000 de investitori, cu 8.000 mai mulţi decât la începutul anului.

Cei mai mari administratori de fonduri mutuale sunt Erste Asset Ma­nage­ment cu active în gestiune de 6,45 miliarde de lei şi o cotă de 46% din activele totale ale pieţei locale, urmat de Raiffeisen Asset Management cu active de 4,52 miliarde de lei. Pe locul al treilea se situează BRD Asset Management cu 1,48 miliarde de lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO