Burse - Fonduri mutuale

Fondurile Pilon II au ajuns la investiţii de 7,1 miliarde lei în S1/2018 la bursa de la Bucureşti, plus 1,7% faţă de decembrie 2017. Cele mai căutate companii de către fondurile de pensii private la bursă: MedLife, BVB şi Transgaz

Fondurile Pilon II au ajuns la investiţii de 7,1...

Autor: Liviu Popescu

11.10.2018, 00:08 1317

MedLife (simbol bursier M), Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Transgaz (TGN) sunt cele mai căutate acţiuni de fondurile de pensii pri­vate obligatorii Pilon II, care administrează ba­nii de pensie ai 7,2 milioane de români.

Cele şapte fonduri de pensii au ajuns la o expu­nere de 17,8% din furnizorul de servicii me­di­cale private MedLife, de 16,2% la ope­ra­torul pieţei de capital din România- BVB şi de 13,85% la Transgaz, operatorul tehnic al sistemului naţional de transport gaze naturale, po­trivit datelor agregate de ZF din rapoartele Pilon II aferente S1/2018.

Spre comparaţie în decembrie 2017 ex­pu­ne­rea Pilon II la MedLife era de 17%, la ope­ra­torul BVB de 16,2%, iar la Transgaz de 13,8%.

„Chiar dacă fondurile din Pilonul II de pen­sii şi-au majorat deţinerea în capitalul social al MedLife, acest aspect nu s-a tradus printr-o evo­luţie ascendentă a preţului acţiunilor MedLife, deoarce această creştere a deţinerii a ve­nit în cea mai mare măsură în urma majoră­rii de capital social şi probabil şi din plasamen­tul privat făcut ulterior cu acţiunile nesub­scri­se, majorarea ce a fost înregistrată chiar la în­ce­putul lunii ianuarie“, spune Simion Tihon, bro­ker la Prime Transaction. De exemplu, de la în­ceputul acestui an acţiunile M au minus 19%. Spre comparaţie indicele principal BET are plus 10%.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, care administrează banii de pen­sie ai 7,2 milioane de români, au investiţii de 7,1 mld. lei la bursa românească la S1/2018, în urcare cu 1,7% faţă de finele anului 2017, potrivit calculelor ZF făcute pe baza rapoar­telor semestriale. „Deşi mare parte din achiziţiile făcute de aceste fonduri se tezaurizează şi practic sunt scoase din circuit, reducându-se astfel freefloat-ul real, Pilonul II de pensii s-a transformat într-un pilon de bază al pieţei de capital“, spune Simion Tihon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO