Burse - Fonduri mutuale

Fondurile straine arunca actiuni in piata, iar romanii asteapta sa treaca valul

Fondurile straine arunca actiuni in piata, iar romanii asteapta sa treaca valul

Click pentru imaginea intreaga

17.09.2008, 18:39 35

Cateva dintre indiciile care duc cu gandul la acest scenariu, mai spun ei, sunt tranzactiile speciale mari care s-au realizat zilele trecute cu actiuni Petrom si BRD, doua dintre companiile preferate de straini, precum si ordinele mari care au aparut in piata pe acesti emitenti.

Actiunile BRD au inregistrat si pe parcursul sedintei de ieri scaderi de peste 8%, dupa ce in ziua anterioara au inchis cu o scadere de 13,3%, cea mai mare de la listarea bancii in 2001, pe cel mai mare rulaj din piata.

Ultima data cand au mai avut retrageri importante de capital strain de pe Bursa a fost in luna ianuarie din acest an, cand vanzarile nete ale nerezidentilor s-au ridicat la 56 mil. euro. Atunci, indiciele BET a inregistrat o cadere de 23%, cea mai ampla scadere lunara din acest an. De la inceputul lunii septembrie, BET-ul a mai pierdut 17%.

"Cred ca strainii au vandut zilele acestea pentru ca nu este un comportament specific romanilor. Nu pot sa-mi imaginez ca pachete de ordinul 250.000 de titluri pe BRD de astazi le fac romanii. Acum se pot face tot felul de speculatii, de genul, pot sa fie fonduri ale institutiilor financiare afectate de criza, precum Lehman sau Merril",spune Rares Nias, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

Brokerii mai spun ca este posibil ca printre strainii care au vandut in ultimele zile sa se numere fonduri ale institutiilor bancare internationale, care pe fondul accentuarii crizei sa se afle in pozitia de a-si lichida portofoliile pentru a face rost de lichiditati.

"Parerea mea ca ce se vede si la noi si pe pietele internationale sunt lichidari de pachete ale institutionalilor pe pietele pe care au expunere. Cand esti pus in situatia de faliment nu ai alta alternativa decat sa vanzi tot, indiferent de pret", explica Nilas.

Principalii indici ai burselor europene inregistrau la inceputul acestei saptamani scaderi de peste 4%, iar principalul indice al bursei americane, S&P 500, a inchis luni chiar cu o scadere de 4,7%, dupa anuntul privind falimentul uneia dintre cele mai mari banci de investitii din lume, Lehman Brothers. Scaderile in Europa au continuat si marti, desi bursa americana a inregistrat o revenire, si chiar si ieri, cand Bursa de la Londra a pierdut circa 3%.

Daca pe Bursa de la Bucuresti scaderi de aceasta magnitudine au fost destul de dese in ultima perioada, pietele mature au parte foarte rar de astfel de variatii.

"Criza ne va afecta atat timp cat pietele internationale vor merge in aceeasi directie. In perioada urmatoare cred ca vor continua oscilatiile foarte puternice. Interventiile bancilor centrale sunt importante in calmarea pietelor financiare", spune Nilas.

Alti brokeri spun ca este posibil ca fonduri care au intrat in lunile precedente pe fondul linistirii situatiei la nivel international sa fuga din nou din calea crizei.

"Sunt vanzari ale institutionalilor straini atat cat au mai ramas pe piata. Unii poate au mai intrat in iulie-august si de frica au vandut acum pentru a-si proteja portofoliile. Este mai sigur sa ramai pe cash in pietele emergente mai ales daca ai companii din domeniul financiar-bancar", spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Estinvest.

In calea vanzarilor strainilor, investitorii locali au asistat neputinciosi la scaderile puternice inregistrate de actiunile de pe Bursa.

"Investitorii locali nu pot sa faca altceva decat sa astepte, sunt blocati. Le pun la pastrare si asteapta vremuri mai bune. Se transforma din investitori pe termen scurt in investitori pe termen mediu si lung. Atat timp cat investitia este sustenabila din punct de vedere al analizei fundamentale nu are rost sa marchezi pierderea", considera Rares Nilas.

Printre posibilii investitori care au absorbit pachetele de actiuni cedate in piata de straini se numara fonduri de pensii locale sau alti institutionali care au gasit o oportunitate in preturile scazute ale actiunilor din aceste zile.

De asemenea, insiderii companiilor listate au fost foarte activi in ultimele zile, raportarile privind cumparari ale persoanelor initiate fiind numeroase pe Bursa si mai ales pe piata RASDAQ.

La BRD, de exemplu, au fost raportate 14 cumparari realizate de persoane din interiorul bancii de la inceputul saptamanii.

Principalii actori ai pietei au scos in evidenta tot mai des in ultimii ani ca pe piata noastra nu exista investitori locali de calibru care sa sustina piata atunci cand au loc iesiri masive de capital strain de pe Bursa, iar din aceasta cauza iesirile acestora cauzeazaoscilatii puternice pe piata.

Brokerii spun ca deocamdata vanzarile strainilor s-au oprit, insa exista in continuare riscul sa mai asistam la caderi puternice ale Bursei, aceasta depinzand si de felul cum evolueaza situatia la nivel international.

"Putina panica a existat in randul investitorilor mici locali, dar nu a determinat vanzari masive din partea acestora. Acestia nu conduc trendul pietei. Vanzarile mari au fost in ultimele doua zile dar s-au cam terminat. In perioada urmatoare cred ca volumele tranzactiilor se vor mai micsora", este de parere Murgoci.

Faptul ca actiunile Petrom au fost oarecum stabile in aceasta perioada scoate in evidenta faptul ca tintele predilecte ale vanzatorilor au fost institutiile din domeniul financiar-bancar, care au cele mai expuse probleme de pe pietele internationale, mai spune el.

Actiunile Petrom inregistrau o crestere de aproape 4% spre inchiderea sedintei de astazi, in timp ce titlurile BRD si actiunile SIF erau pe minus cu circa 3%.

A pierdut 800 mil. euro in sase zile

Actiunile BRD, cea mai mare banca romaneasca listata, au mai pierdut ieri 3,8% atingand un nou minimum al ultimilor trei ani. Pe parcursul sedintei de tranzactionare, titlurile BRD au pierdut chiar si 8%, dupa o scadere record de 13,3% in sedinta de marti. Scaderea de ieri a fost a sasea consecutiva, titlurile bancii pierzand in acest interval aproape 25%. Valoarea de piata a bancii a scazut astfel cu 800 mil. euro, la 2,4 mld. euro.

Patrick Gelin, presedintele BRD:

"Scaderile au continuat astazi (ieri - n.r.) pe pietele internationale de capital si este normal ca aceste evolutii sa se reflecte si asupra Bursei din Bucuresti. BVB este o piata de mici dimensiuni, fara profunzime, in care ponderea investitorilor de portofoliu din strainatate nu este contrabalansata de investitori locali de anvergura. Actiunea BRD este unul dintre foarte putinele blue chip-uri veritabile de la BVB, o actiune care este cumparata de investitorii nerezidenti. Este deci normal ca, atunci cand ei se retrag de pe piata romaneasca, scaderile sa se vada mai ales la nivelul actiunii BRD. Aceasta scadere este deci pur conjuncturala si nu are nimic de-a face cu activitatea de zi cu zi a bancii, cu situatia sa financiara si cu capacitatea sa de a produce profit pentru actionarii sai. Banca va continua sa aplice aceeasi strategie care ii va permite, la sfarsitul anului, sa-si atinga obiectivele in materie de rezultate financiare si de rentabilitate."


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO