Burse - Fonduri mutuale

Fosta Petromservice a preluat 3% din SIF Moldova

Fosta Petromservice a preluat 3% din SIF Moldova

Liviu Luca, liderul Asociatiei Salariatilor Petrom (foto: Agerpres)

23.04.2009, 00:00 85

PSV Company (fosta Petromservice), companie prezumata ca ar fi controlata de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu prin intermediul unui offshore din Cipru, Elbahold Limited, controleaza impreuna cu Asociatia Salariatilor Petrom, condusa de Liviu Luca, si inca doua firme din Cipru si trei persoane fizice, putin peste 3% din actiunile SIF Moldova (SIF2), potrivit unei raportari a conducerii SIF.
PSV Company detine in nume propriu circa 1% din SIF Moldova si inca 1% din SIF Muntenia (SIF4), potrivit reprezentantilor companiei, pentru achizitia carora nu a platit mai mult de 2 milioane de euro, avand in vedere preturile din ultimele sase luni.
"Am cumparat actiunile la sfarsitul anului trecut, pe primul minim, cand valoarea la care ajunsesera SIF-urile era extrem de scazuta. Avem cam 1% la SIF2 si SIF4. Este o investitie financiara realizata din banii incasati de la Petrom", a declarat pentru ZF Gheorghe Supeala, directorul general al PSV Company, care detine si in nume propriu actiuni la SIF-uri. Liviu Luca nu a dorit sa comenteze.
"Nu cred ca avem actiuni. Vorbiti cu conducerea PSV." Sorin Ovidiu Vantu nu a admis oficial pana acum o legatura cu Elba Hold Limited. Numele lui Vantu a fost vehiculat in ultimii ani in legatura cu actiunile SIF, insa nu au existat informatii oficiale privind prezenta acestuia in actionariatul SIF-urilor.
La un moment dat s-a vehiculat si faptul ca Vantu cumpara actiuni la SIF prin intermediul lui Catalin Chelu, zvonuri care au fost infirmate in repetate randuri de catre omul de afaceri din Galati. Chelu este unul dintre cei mai mari investitori in SIF-uri, cel putin din informatiile oficiale, controland 7,7% din SIF Moldova, impreuna cu un grup de 35 de firme si persoane fizice, potrivit raportarilor de pe site-ul companiei. Conducerea SIF le-a limitat la 1% dreptul de vot in AGA atat actionarilor din grupul PSV Company, cat si celor din grupul lui Chelu. Chelu mai controleaza participatii semnificative si la celelalte SIF-uri, in principal la SIF Oltenia (SIF5), unde grupul de firme cu care se presupune ca actioneaza in mod concertat detine 9,58% din actiuni.
Grupurile de actionari care si-au consolidat in ultimii ani detinerile in cadrul SIF-urilor vor incerca vineri sa-si impuna membrii in Consiliile de Administratie, in conditiile in care patru dintre SIF-uri isi aleg conducerile pentru urmatorii patru ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO