Burse - Fonduri mutuale

Foştii proprietari cer ANRP transparentizarea procedurii de despăgubire şi reevaluări pentru dosarele mai mari de 200.000 euro

Autor: Roxana Pricop

14.12.2011, 17:31 1132

Partidul Forţa Civică, care reprezintă interesele unui grup de foşti proprietari, au solicitat Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţie guvernamentală responsabilă de retrocedarea bunurilor confiscate de regimul comunist, să transparentizeze procedura de compensare pentru a fi astfel eliminate neregulile existente în sistem.

Astfel, foştii proprietari cer ca "pentru a vă recăpăta credibilitatea şi încrederea proprietarilor, este absolut necesar să publicaţi pe site-ul instituţiei stadiul rezolvării dosarelor pe fiecare departament în parte, numărul de dosar la care s-a ajuns astfel încât proprietarii să poată estima când va fi analizat şi soluţionat propriul dosar. Un capitol distinct trebuie să-l reprezinte cazurile sociale care trebuie şi ele prezentate". De asemenea, foştii proprietari vor un reprezentant în conducerea Autorităţii şi susţin că este necesară reanalizarea evaluărilor făcute în dosarele mai mari de 200.000 euro. "Din informaţiile noastre există mari supraevaluări motivate de evaluatorii numiţi de ANRP prin prezentarea în dosar a unor evaluări similare din teritoriu". ANRP să verifice lista persoanelor care au primit despăgubiri în valoare mai mare de 500.000 euro, proprietari de drept, respectiv cesionari.

Aceştia mai cer ANRP să analizeze care a fost durata soluţionării dosarelor care au fost cesionate de la proprietarii de drept şi să aducă la cunoştinţa Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) numele persoanelor care au cumpărat dreptul de proprietate şi au fost înregistraţi la Depozitarul Central ca proprietari de drept. Toate aceste persoane trebuia să plătească un impozit pe venit, ştiut fiind faptul că doar proprietarii de drept sunt scutiţi conform legii, de impozit pentru venituri realizate prin Legea 247/2005, precum şi să evidenţieze numele persoanelor sau a societăţilor care au mai mult de două cesionări de dosare.

În această toamnă, credibilitatea ANRP a fost puternic ştirbită după ce unul dintre vicepreşedinţii ANRP, Remus Baciu, a fost arestat în urma unei anchete a DNA, fiind acuzat că ar fi luat mită pentru a facilita unor persoane intrarea mai repede în posesia acţiunilor la Fondul Proprietatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO