Burse - Fonduri mutuale

Foştii proprietari contestă AGA la FP ca dividendele să nu ajungă la speculatori

Autor: Roxana Pricop

28.09.2010, 23:05 118

Foştii proprietari reprezentaţi de Forumul Civic Românesc vor săconteste în instanţă deciziile luate în cadrul AGA derulată deFondul Proprietatea pe 6 septembrie, pentru ca dividende "uriaşe"să nu ajungă pe mâinile speculatorilor în condiţiile în care mii depersoane aşteaptă încă să primească despăgubiri.

Fondul Proprietatea are de distribuit dividende în valoaretotală record de 1,1 mld. lei, respectiv de 0,0816 lei/acţiune, dinprofiturile realizate în 2008 şi 2009. Aproape 45% din sumă va fiîncasată de stat, care este acţionar la Fond prin intermediulMinisterului Finanţelor, restul urmând a fi încasat de un număr de4.436 de persoane fizice şi juridice care deţin acţiuni la data deînregistrare-luni, 27 septembrie. Spre deosebire de anii trecuţi,suma încasată de stat din dividendele Fondului nu va mai alimentaconturile pentru despăgubiri în numerar ale Autorităţii Naţionalepentru Restituirea Proprietăţii (ANRP), ci va merge la buget, avândîn vedere că Guvernul a suspendat despăgubirile cu numerar până în2012. Astfel mii de foşti proprietari care au optat încă din aniitrecuţi pentru numerar s-au văzut puşi în faţa a încă doi ani deaşteptări.

"Vom contesta în instanţă hotărârile AGA din 6 septembrie princare s-a făcut posibilă distribuirea de dividende. Vrem caprofiturile să fie reinvestite. Dacă Guvernul le-a spus că nu suntbani foştilor proprietari care aşteaptă de ani de zile pe listeleANRP, atunci să nu le dea bani din profiturile Fondului nicifoştilor proprietari care sunt acţionari. Din cei peste 4.300 deacţionari, doar 2.000 sunt foşti proprietari de drept, restul suntspeculatori care au profitat de nenumăratele amânări ale listăriişi au cumpărat acţiuni la preţuri mici", a spus Ştefan Iuraşcu,preşedintele Forumului Civic Românesc, care reuneşte 11 asociaţiidin domeniul apărării dreptului la proprietate.

Printre hotărârile luate pe 6 septembrie de acţionarii Fondului(la acel moment statul român cu 52% şi circa 4.000 de persoane cu48%) şi contestate de Forumul Civic se numără modificarea actuluiconstitutiv al Fondului prin schimbarea obiectului de activitate dela "administrarea portofoliului în vederea acordării despăgubiriloraferente imobilelor ce nu pot fi restituite în natură" la"administrarea portofoliului". Forumul nu este de acord nici cufaptul că viitorii acţionari ai Fondului nu sunt reprezentaţi înorganele de conducere ale Fondului.

"Vrem ca conducerea Fondului să ţină cont şi de opinia foştilorproprietari care urmează să primească acţiuni la Fond. Când aceştiavor primi acţiunile vor ajunge să deţină circa 30% din capitalulFondului şi nu vrem ca până atunci speculatorii şi persoanele carenu au nicio legătură cu despăgubirile să facă ce vor din Fond", amai spus Iuraşcu.

O altă problemă care a stârnit nemulţumirea foştilor proprietarieste termenul limită foarte strâns până la care sunt luaţi înconsiderare acţionarii pentru distribuirea de dividende. Altfelspus, data de înregistrare de 27 septembrie a fost prea scurtăpentru că ANRP să rezolve cererile de reopţiune din numerar înacţiuni depuse de foştii proprietari.

"Din cele peste 10.000 de dosare care au optat pentrudespăgubiri în numerar, aproximativ trei sferturi provin dinprovincie, astfel că mulţi dintre foştii proprietari nu ştiu că nuse mai dau bani şi nici că au posibilitatea să primească acţiunidacă îşi schimbă opţiunea", a afirmat Marius Murgu, preşedinteleAsociaţiei Acţionarilor Privaţi la Fondul Proprietatea. El susţinecă peste 5.000 de foşti proprietari sunt îndreptăţiţi să-şi schimbeopţiunea.

Potrivit ANRP, de la 1 iulie-data intrării în vigoare a OUG62/2010 de suspendare a emiterii titlurilor de plată pentru operioadă de doi ani, au fost înregistrate 431 de cereri depreschimbare a opţiunii, dintre care 137 au fost soluţionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO