Burse - Fonduri mutuale

Fostul şef al privatizărilor, Gabriel Dumitraşcu, şi-a adjudecat pentru a doua oară trofeul de omul anului pe piaţa de capital

James Hyslop, director BERD pentru România, a primit premiul pentru investitorul instituţional care a contribuit cel mai mult la dezvoltarea pieţei

Foto: Bogdan Iordache

Autor: Roxana Pricop

04.02.2015, 00:03 303

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a premiat luni seară, în cadrul unei recepţii private care a marcat inaugurarea Anului Bursier, personalităţile care au contribuit la dezvoltarea pieţei de capital în anul 2014. La eveniment, aflat la a doua ediţie, au participat peste 500 de persoane din top managementul pieţei de capital, dar şi oficiali ai BNR şi ai Ministerului Finanţelor Publice.

„Suntem recunoscători tuturor participanţilor la piaţa de capital, din ţară şi din afara ţării, care au contribuit semnificativ la dezvoltarea pieţei de capital româneşti ca una dintre cele mai vibrante pieţe din regiunea Europei Centrale şi de Est“, a spus Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Anul 2014 a fost printre cei mai buni pentru piaţa locală de capital: rulajele cu acţiuni au crescut cu 17%, indicele BET, principala referinţă a bursei, a urcat cu 9%, iar statul a listat grupul de distribuţie Electrica în urma unei oferte de 1,9 miliarde de lei derulate pe bursa locală şi pe cea de la Londra.

Gabriel Dumitraşcu, cel care a condus până în ianuarie direcţia de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie din fostul Minister al Economiei, a fost desemnat personalitatea anului 2014 pe piaţa de capital. Dumitraşcu a mai fost desemnat personalitatea anului pe piaţa de capital şi în 2013, el fiind cel care a coordonat din partea statului listările Romgaz şi Nuclearelectrica în 2013 şi Electrica în vara anului 2014, cea mai mare listare de la bursa din Bucureşti, în urma unei oferte de acţiuni de 1,9 mld. lei.

În cadrul evenimentului au mai fost acordate premiul pentru investitorul instituţional care a contribuit cel mai mult la dezvoltarea pieţei, distincţie acordată Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

„Scopul nostru este să ajutăm la transformarea pieţelor locale de capital într-o sursă cu adevărat eficientă şi realistă de capital pe termen lung pentru economia reală din România, dar mai ales pentru sectorul privat. Cu sprijinul puternic din partea autorităţilor şi a sectorului privat, am înaintat spre acest obiectiv prin investiţii, consultanţă tehnică şi sprijin pentru reforme“, a declarat James Hyslop, director BERD pentru România. BERD a achiziţionat anul trecut 4,9% din capitalul BVB.

Premiul pentru stabilirea conexiunii dintre economia reală şi piaţa de capital a fost acordat Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. Raiffeisen Bank a ridicat premiul pentru cel mai mare rulaj intermediat pe piaţa obligaţiunilor în 2014 şi premiul pentru cel mai mare rulajul cu acţiuni în 2014 (incluzând ofertele publice)

 A urmat premiul pentru membrul BVB care a intermediat cea mai mare parte din rulajul cu acţiuni (fără oferte publice) în 2014 acordat Swiss Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO