Burse - Fonduri mutuale

FP a tăiat 760 mil. lei din valoarea acţiunilor CE Oltenia într-un an

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Radu Bostan

11.12.2014, 00:07 624

Fondul Proprietatea (FP) a redus cu 760 milioane de lei, sau 86%, faţă de anul anterior, valoarea la care evaluează participaţia de 21% deţinută la Complexul Energetic Oltenia, semn că producătorul de energie are perspective sumbre, deşi anul viitor ar trebui să fie listat la bursă.

Acţiunile deţinute de FP la CE Oltenia mai valorau doar 120 milioane de lei la 30 septembrie 2014, astfel că întreaga companie ar fi evaluată la 557 milioane de lei. Anul trecut, CE Oltenia era una dintre cele mai valoroase active din portofoliul de companii nelistate al Fondului, fiind evaluată la 4 miliarde de lei. Cu o astfel de capitalizare, pe bursă CE Oltenia s-ar fi situat între Banca Transilvania (TLV) şi Electrica (EL).

CE Oltenia rezistă cu greu concurenţei din partea pro­du­cătorilor mai ieftini, în condiţiile în care trebuie să plă­tească nu numai combustibilul, ci şi certificate de emisii de gaze de seră. Deşi compania şi-a redus costurile de producţie, preţul energiei pe piaţa liberă a scăzut şi mai repede, iar CE Oltenia a raportat după primele nouă luni pierderi de 290 mil. lei, faţă de un câştig de 106 mil. lei în perioada similară a anului trecut.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre pachetele deţinute de FP la Hidroelectrica şi Complexul Ener­getic Oltenia

- evoluţia afacerilor celor două companii de stat; evoluţia preţului la energie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO