FP a tăiat 760 mil. lei din valoarea acţiunilor CE Oltenia într-un an

11 dec 2014 Autor: Radu Bostan

Fondul Proprietatea (FP) a redus cu 760 milioane de lei, sau 86%, faţă de anul anterior, valoarea la care evaluează participaţia de 21% deţinută la Complexul Energetic Oltenia, semn că producătorul de energie are perspective sumbre, deşi anul viitor ar trebui să fie listat la bursă.

Acţiunile deţinute de FP la CE Oltenia mai valorau doar 120 milioane de lei la 30 septembrie 2014, astfel că întreaga companie ar fi evaluată la 557 milioane de lei. Anul trecut, CE Oltenia era una dintre cele mai valoroase active din portofoliul de companii nelistate al Fondului, fiind evaluată la 4 miliarde de lei. Cu o astfel de capitalizare, pe bursă CE Oltenia s-ar fi situat între Banca Transilvania (TLV) şi Electrica (EL).

CE Oltenia rezistă cu greu concurenţei din partea pro­du­cătorilor mai ieftini, în condiţiile în care trebuie să plă­tească nu numai combustibilul, ci şi certificate de emisii de gaze de seră. Deşi compania şi-a redus costurile de producţie, preţul energiei pe piaţa liberă a scăzut şi mai repede, iar CE Oltenia a raportat după primele nouă luni pierderi de 290 mil. lei, faţă de un câştig de 106 mil. lei în perioada similară a anului trecut.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre pachetele deţinute de FP la Hidroelectrica şi Complexul Ener­getic Oltenia

- evoluţia afacerilor celor două companii de stat; evoluţia preţului la energie

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.12.2014

 
Cuvinte cheie:
Fondul Proprietatea
, actiuni
, CE Oltenia
, bursa
, energie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide