Burse - Fonduri mutuale

FP îşi condimentează portofoliul cu bănci austriece

Autor: Roxana Pricop

22.03.2011, 23:52 269

Fondul Proprietatea, una dintre cele mai valoroase companii dineconomie cu active de 3,82 mld. euro, a făcut primele saleinvestiţii din cei cinci ani de funcţionare cumpărând acţiuni învaloare de 265 milioane de lei (63 mil. euro) de pe bursaaustriacă.

Printre achiziţii se numără şi acţiuni bancare, cel mai probabilaparţinând Erste Bank (EBS), acţionarul majoritar al BCR - cea maimare bancă locală. Luna trecută, FP a realizat investiţii totale învaloare de circa 305 mil. lei, achiziţiile realizate pe Bursa de laBucureşti, în valoare de aproape 40 mil. lei, vizând probabilacţiunile BRD.

La finele lunii februarie, FP avea circa 430 mil. lei (2,7% dinactiv) investiţi în acţiuni bancare, activul fondului fiind dominatînsă în proporţie de 85% de companii din sectorul energetic.

La înfiinţare, în anul 2005, Fondul Proprietatea a primit de lastatul român un pachet de peste 80 de participaţii la cele mai maricompanii din economie-Petrom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica,complexurile energetice, şi de atunci portofoliul Fondului a rămasîn mare parte neschimbat.

Foştii manageri ai Fondului au preferat să conserve pe câtposibil portofoliul, vânzând din participaţii doar atunci când aufost activate clauze postprivatizare, cum a fost cazul fosteiElectrica Oltenia, aflată acum în proprietatea grupului cehCEZ.

La preluarea mandatului de administrator, compania britanicăFranklin Templeton s-a angajat să crească valoarea Fondului prindiversificarea şi listarea companiilor dintr-un portofoliu dominatde energie şi compus integral din active româneşti.

O raportare lunară emisă de administrator arată că în lunafebruarie Fondul a făcut primele investiţii. La finele luniifebruarie, Fondul avea investiţii de 265 milioane de lei (63 mil.euro) în Austria, expunerea reprezentând 1,65% din activele nete de16,11 miliarde de lei (3,82 mld. euro). Fondul poate investi pânăla 12% din active în acţiuni străine.

"Cele mai mari companii listate de la Bucureşti precum Petromsau Transelectrica sunt deja în portofoliul Fondului şi este deînţeles de ce a ales administratorul să investească pe Bursa de laViena, care oferă lichiditate şi acces la marile corporaţii. Pentruca Franklin Templeton să poată face un management activ al Fonduluiare nevoie de o bursă lichidă, aşa cum este cea de la Viena", aspus Adrian Danciu, şeful departamentului de analiză al BrokerCluj.

Administratorul nu detaliază în raportarea lunară ce acţiuni acumpărat de pe bursa austriacă, însă analiştii cred că fondul s-aorientat către companiile incluse în indicele ATX-principalulindice al Bursei de la Viena.

O altă premieră în portofoliu este prezenţa băncilor, care auatras 2,7% din activele Fondului, mai exact 434 milioane de lei(103 mil. euro).

Strategia de investiţii a Fondului este în sens invers faţă decea a celor cinci SIF-uri, care şi-au redus vizibil expunerea pebănci nemulţumite de rezultatele în scădere şi de politica dedividende. SIF-urile au luat acum în vizor companiile din sectorulenergetic, aproape absente din portofoliile acestora.

La începutul acestui an, Greg Konieczny, administratorulFondului, a vorbit despre intenţia Fondului de a investi pe pieţeleexterne în companii străine care au însă operaţiuni pe piaţaromânească. Mare parte din companiile incluse în indicele bursierATX au operaţiuni şi în România, printre acestea fiind şiRaiffeisen Bank, Erste Bank, producătorul de cărămizi Wienerberger,grupul financiar Immofinanz, OMV, Strabag, Vienna Insurance Group,Voestalpine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO