Burse - Fonduri mutuale

FP se judecă cu statul pentru exitul de la IOR

FP se judecă cu statul pentru exitul de la IOR

Autor: Roxana Pricop

12.05.2015, 00:04 693

Fondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar cu 2,8% din capitalul producătorului de echipamente optice IOR Bucureşti (IORB), controlat de stat, a formulat o cerere de chemare în judecată privind constatarea nulităţii absolute a deciziei acţionarilor din 19 februarie când a fost aprobată începerea demersurilor pentru transferul companiei la cota bursei sau pe un sistem alternativ.

Firma IOR, cu o capitalizare de 18,6 milioane de lei, este în prezent tranzacţionată pe piaţa RASDAQ, ce urmează să se desfiinţeze în octombrie. Potrivit Legii 151/2014 , acţionarii com­paniilor tranzacţionate pe această piaţă au fost obligaţi să decidă fie transferul la bursă, pe un sistem alternativ, fie de­lis­tarea. Cel mai mare acţionar al companiei este statul român, care prin intermediul Ministerului Economiei deţine 86,69% din capital. Potrivit unui raport recent publicat de com­panie pe 5 mai, acţionarii IOR au decis în AGA din 19 fe­bruarie cu majoritate de 86,69% din voturi începerea de­mer­surilor pentru transferul companiei la cota bursei sau pe un sistem alternativ, fără a preciza cu exactitate care din aceste opţiuni este cea validă. Raportul din 5 mai înlocuieşte raportul emis de companie pe 30 aprilie cu denumirea „se aprobă admiterea la tranzacţionare pe ATS administrat de BVB”.

Fondul Proprietatea şi-a exprimat intenţia fermă de a se re­trage din acţionariatul IOR şi cere cumpărarea acţiunilor pe care le deţine de către societate la preţul care va fi sta­bilit de către un evaluator. La cea mai recentă cotaţie a ac­ţiu­nilor IORB, de 0,2 lei, pachetul de acţiuni deţinut de FP valorează circa 520.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO