Mark Mobius, administrator de fond la Franklin Templeton, specializat pe pieţe emergente
Franklin Templeton, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri din lume cu active de 737 miliarde de dolari, a suferit retrageri de 12 miliarde euro din partea investitorilor în primele şase luni ale anului, dintre care 3 miliarde de euro au ieşit doar în luna mai, scrie Financial Times.
În ambele perioade Templeton a fost cel mai puternic lovit administrator de fonduri din Europa.
Franklin Templeton este din anul 2010 managerul Fondului Proprietatea, listat pe bursă în anul 2011, şi are deţineri semnificative la mai multe companii de stat sau privatizate, precum Hidroelectrica, OMV Petrom, BRD Groupe Société Générale sau Poşta Română.
Fondul Proprietatea a fost creat în 2005 cu scopul compensării persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist.
Ieşirile din fondurile de investiţii ale Franklin Templeton au venit în urma scăderii interesului investitorilor în active din pieţele emergente, una din „specialităţile“ administratorului american, şi din cauza comisioanelor percepute, considerate de mulţi insideri din industrie ca fiind destul de ridicate şi cu o viabilitate mică pe o piaţă în care produse cu costuri mai mici, precum ETF-uri, devin din ce în ce mai populare. Pe lângă ieşirile de capital, Franklin Templeton a suferit şi de pe urma pierderii unor angajaţi cu funcţii importante.
Jamie Hammond, cu o experienţă de două decenii în industrie, dintre care 15 ani petrecuţi la Franklin Templeton, a devenit în acest an director al administratorului de active AllianceBernstein.
În al doilea trimestru al anului veniturile administratorului au scăzut cu 20%, la 1,6 miliarde dolari, iar profitul s-a diminuat cu 29%, la 537 de milioane dolari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 8% respectiv 18% comparativ cu trimestrul I al anului.
Acţiunile Franklin Templeton listate pe bursa din New York au scăzut cu 30% în ultimul an.
Franklin Templeton, de unde clienţii au retras anul trecut 42 miliarde dolari, a fost pe locul doi în lume în ceea ce priveşte ieşirile de capital după Pimco, fondul american care investeşte în obligaţiuni.