Burse - Fonduri mutuale

Franklin Templeton si Morgan Stanley isi ascut ofertele pentru infruntarea finala la Fondul Proprietatea

Franklin Templeton si Morgan Stanley isi ascut ofertele pentru infruntarea finala la Fondul Proprietatea

Enache Jiru, presedintele Comisiei de Selectie, spune ca administratorul Fondului Proprietatea va fi cunoscut pana la mijlocul lunii iunie.

28.05.2009, 19:08 34

Comisia responsabila de selectia administratorului Fondului Proprietatea (FP) a ales doi finalisti pentru a treia si ultima etapa a procedurii de selectie in care Franklin Templeton Investment Management si Morgan Stanley Investment Management vor licita ofertele finale cu onorariile de administrare.

Castigatorul acestei ultime etape este asteptat sa fie anuntat cel mai devreme la finalul saptamanii viitoare si cel mai tarziu pana pe 15 iunie, potrivit unor surse din piata.
"Anuntul privind castigatorul final va fi anuntat pana la mijlocul lunii iunie. Daca in prima etapa a selectiei Comisia a analizat experienta locala a candidatilor, iar in cea de-a doua, capacitatea tehnica de a administra activele Fondului, in ultima etapa va fi analizata oferta financiara", a spus Enache Jiru, presedintele Comisiei de Selectie.
Perdantii celei de-a doua etape sunt Aviva Investors, ING Investment Management si BlackRock Invesment. Acestia se alatura celor trei competitori care nu au trecut de prima etapa de selectie, respectiv FINAG Holding (Erste), Julius Baer si consortiul format din Credit Suisse si OTP.
Franklin Templeton si Morgan Stanley sunt doi dintre cei mai mari administratori de active din lume, fiecare avand in gestiune active nete de peste 400 mld. euro. Cei doi colosi au intrat in lupta pentru activele Fondului Proprietatea prin intermediul diviziilor din Londra.
 
Cine sunt finalistii?
Desi nu a investit si nici nu este prezent pe piata locala, Franklin Templeton Investment beneficiaza de o consistenta expertiza in administrarea fondurilor mutuale cu expunere pe piata mondiala sau pe cele regionale de actiuni, de marfuri, imobiliare. Alaturi de aceste atuuri, faptul ca firma a fost printre putinii invingatori ai crizei, sustinand chiar cu capital o companie la care era actionar, face din Franklin Templeton un competitor puternic.
Gigantul american Morgan Stanley este poate unul dintre cele mai sonore nume ale competitiei, si nu putini sunt cei care pariaza pe el ca invingator. Prezenta gigantului pe piata locala a fost de scurta durata: Morgan Stanley a detinut un pachet de 50% din societatea romaneasca de brokeraj HTI Valori Mobiliare pentru aproximativ un an. Faptul ca a primit un ajutor de la statul american in valoare de 10 mld. $ poate parea la prima vedere un dezavantaj pentru gigantul american, insa experienta in administrarea de fonduri, in investment banking, in private equity si management in ansamblu il situeaza in "pole position" alaturi de Franklin Templeton.
"Este o competitie si vom vedea cum arata ofertele finale", a continuat Jiru.
 
Au venit cu artileria grea
Selectia administratorului Fondului Proprietatea a antrenat desfasurari mari de forte din partea administratorilor candidati. Potrivit unor surse din piata, "marile nume ale birourilor londoneze au venit la Bucuresti pentru a prezenta si sustine oferta companiei". La negocieri si interviuri au participat directorii de dezvoltare pe Europa, sefii diviziilor responsabile de pietele emergente, precum si experti in guvernanta corporatista.
Discutiile s-au purtat la un nivel foarte inalt, fiecare dintre cei prezenti incercand sa convinga Comisia de selectie ca are o strategie si o viziune de administrare a activelor Fondului.
La Franklin Templeton cel care a coordonat proiectul Fondul Proprietatea este chiar presedintele companiei, Mark Mobius, potrivit unor informatii din piata.
Miza este ridicata de ambele parti: atat pentru actionarii Fondului Proprietatea (statul roman prin Ministerul Finantelor care controleaza 67% din capital, si actionari persoane fizice ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist), cat si pentru cei doi administratori ramasi in competitie.
 
Miza de 30 de milioane de euro
Desi activele Fondului reprezinta mai putin de 1% din valoarea activelor pe care le administreaza fiecare dintre cei doi giganti, in contextul crizei financiare, ridicarea sau infiintarea unui fond de proportii similare este foarte dificila. Apetitul pentru risc aflat la minime istorice alaturi de criza de lichiditati din plan mondial face ca Fondul Proprietatea sa aiba potentialul unui business profitabil pe timp de criza.
Daca valoarea comisionului de administrare va fi de 1% din valoarea activelor, desi surse din piata spun ca onorariul va cobori sub aceasta valoare sub presiunea castigarii licitatiei, viitorul administrator al Fondului va incasa aproximativ 30 mil. euro pe an.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO