Burse - Fonduri mutuale

Franţa interzice temporar tranzacţiile de tip short, după decizia luată de Italia, Spania şi Belgia. Renault şi BNP Paribas sunt pe listă

Franţa interzice temporar tranzacţiile de tip short, după decizia luată de Italia, Spania şi Belgia. Renault şi BNP Paribas sunt pe listă

Autor: Alex Ciutacu

17.03.2020, 10:36 1306

Franţa se alătură celor trei ţări europene care au anunţat că interzic temporar tranzacţiile de tip short, pentru a putea calma investitorii, în contextul pieţelor răvăşite de teama generată de coronavirus.

Tranzacţiile short sunt atunci când investitorii împrumută acţiuni pentru a le vinde mai departe, în speranţa că le vor cumpăra înapoi pe mai puţini bani pentru a le înapoia – păstrând diferenţa. Această practică accentuează volatilitatea din piaţă în perioade de stres ridicat.

Autoritatea pentru Pieţele Financiare din Franţa a anunţat că interdicţia va dura o zi şi că este valabilă pentru 92 de acţiuni.

Aceasta se va aplica multor mari din Franţa, precum Renault, BNP Paribas şi Air France – KLM, însă şi unor companii mici şi mijlocii.

Italia, Spania şi Belgia interzic temporar tranzacţiile de tip short pentru ca pieţele financiare să îşi recâştige stabilitatea

Ţările europene încep să impună interdicţii pe tranzacţiile de tip short, într-o încercare de a calma investitorii în mijlocul furtunilor generate pe pieţele bursiere de şocurile crizei coronavirus, potrivit FT.

Spania, Italia şi Belgia au instituit interdicţii valabile în toată Uniunea. Chiar şi autorităţile britanice au fost nevoie să se conformeze.

Într-o declaraţie făcută luni seară, autoritatea de reglementare pentru pieţele financiare din Spania a anunţat că interdicţia se aplică tuturor acţiunilor listate în Spania timp de o lună, cu posibilitate de prelungire dacă este nevoie.

Autoritatea spaniolă învinuieşte volatilitatea extremă din pieţele europene pentru această decizie, precum şi starea de urgenţă declarat de guvernul spaniol în weekend. Interdicţia se aplică şi instrumentelor derivate care implică crearea unei poziţii de tip short.

Consob, autoritatea de reglementare a pieţelor din Italia, a restricţionat tranzacţiile de tip short pentru cele mai mari 20 de companii italiene. Lista include în principal bănci şi companii de asigurări, precum Unicredit, Mediobanca, dar include şi Fiat Chyrsler sau Telecom Italia. Interdicţia însă duraeză o singură zi.

De asemenea, în Belgia interdicţia durează o singură zi şi se aplica doar pentru 17 companii.

Italia şi Spania sunt cele mai afectate ţări din Europa în prezent de pandemia de coronavirus, înregistrând cele mai multe cazuri în continent.

AFACERI DE LA ZERO