Fricile au reapărut: bursele pierd teren într-o zi cât au câştigat într-o jumătate de vară

12 oct 2018 Autor: Dan Grigore Ivan

Cea mai mare bursă a lumii a înregistrat  miercuri o depreciere de peste 3%, cea mai mare din februarie încoace, şi a treia din istorie ca număr de puncte ale indicelui Dow Jones, antrenând o serie de scăderi chiar şi mai agresive pe restul pieţelor de capital din peisajul global.

Asia a fost cea mai lovită de noutăţile venite de la New York. Aflată oricum pe un teren sensibil din cauza tensiunilor comericale, bursa chineză a scăzut cu 5%, până la o depreciere totală în 2018 de 21,88%, una dintre cele mai mari din lume.

În Japonia, indicele Nikkei 225 a scăzut deodată cu aproa­pe 4%, companiile de tehnologie fiind şi în Ţara Soa­re­lui Răsare printre cele mai afectate de valul brusc de scăderi.

Europa a deschis într-o scădere de aproximativ 3%, însă a reuşit să revină în jurul nivelului de -1%, în cazul marilor burse de pe continent.

În regiune, scăderile au fost de aproximativ două ori mai dure decât media vestului Europei.

Bursa poloneză a scăzut cu 2,40%, din valul de creşteri al ultimelor trei luni rămânând o apreciere de doar 1,67%. Totodată, bursa de la Viena s-a depreciat cu 2,30%, scăderea ultimelor cinci şedinţe ajungând la 6,42%.

Vânzările masive de ieri au venit pe fondul majorării dobânzilor la bond-uri şi o politică a băncii centrale americane care s-a angajat în ieşirea din zona ultraexpanisvă în care fusese obligată să intre pentru a stimula economia după şocul crizei din 2007-2008.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.10.2018

 
Cuvinte cheie:
burse
, piete bursiere
, depreciere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide