Burse - Fonduri mutuale

Fricile privind războiul comercial au revenit: scăderi şi de peste 1,5% ale marilor indici europeni

Fricile privind războiul comercial au revenit: scăderi...

Autor: Dan Grigore Ivan

05.09.2018, 00:04 362

♦ Indicele Euro STOXX 600 a scăzut cu 1% ♦ Indicele Dow Jones a afişat o depreciere de 0,31% ♦ Indicele polonez WIG20 a scăzut cu 1,58%.

Un duş rece a primit întreg continentul european după ce anxietăţile privind alunecarea în protecţionism au revenit brusc pe radarul investitorilor.

Indicele Euro STOXX 600 a scăzut cu 1%, cu aproape toate sectoarele în teritoriul negativ, în vreme ce la Paris deprecierea a ajuns la peste 1,5%.

Punctele nevralgice au rămas, în contextul taxelor vamale, sectoarele ce includ industria auto europeană, ameninţată de nenumărate ori cu impunerea de penalizări din partea Statelor Unite ale Americii.

Scăderea din Europa a fost mai severă decât cea din Statele Unite, acolo unde indicele Dow Jones a afişat o depreciere de 0,31%.

Negocierile privind un acord tripartit între Statele Unite, Canada şi Mexic par îngreunate de punctele de vedere diferite dintre Washington şi Ottawa, preşedintele Trump ameninţând chiar că revizuirea NAFTA se poate realiza doar cu implicarea Mexicului, lăsând astfel Canada în afara tratatului.

Totodată, negocierile cu partea chineză ţin în suspans toate bursele lumii. Văzută ca un semn bun reluarea discuţiilor dintre cei doi giganţi economici, indicii bursieri au avansat la auzul acestei veşti, însă nimic nu este singur cu privire la relaţiile comerciale viitoare între America şi China.

În regiune, indicele polonez WIG20 a scăzut cu 1,58%, în timp ce la Viena scăderea a fost de 0,21%.

La Bucureşti, indicele BET a crescut cu 0,44%, până la 8.346 puncte, pe fondul unui rulaj de 21,1 milioane lei.

În această vară, deşi au existat tensiuni cu privire la viitorul tratatelor comerciale care definesc economia globală, majoritatea indicilor bursieri au fost în teritoriul pozitiv.

Bursa americană s-a evidenţiat printr-o creştere puternică în perioada estivală, ajutată şi de sezonul unor rezultate financiare bune şi foarte bune, atingând chiar cele mai mari niveluri din istorie.

grigore.ivan@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO