Burse - Fonduri mutuale

FTSE Russell menţine BVB pe lista de monitorizare pentru o eventuală reclasificare la statutul de Piaţă Emergentă Secundară şi îmbunătăţeşte evaluarările legate de lichiditate şi tranzacţii

FTSE Russell menţine BVB pe lista de monitorizare pentru...

Autor: Roxana Rosu

27.09.2018, 11:14 636

România a fost menţinută pe lista de monitorizare a ţărilor pentru o eventuală reclasificare de la statutul de Piaţa de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară de FTSE Russell, listă pe care se află din 2016.

Conform raportului FTSE Russell, in septembrie 2018, Comitetul Consultativ FTSE Russell pentru Clasificarea Tarilor a aprobat îmbunătăţirea criteriului de lichiditate (Lichiditate de piata suficienta pentru a sustine investitiile globale semnificative) de la "neîndeplinit" la "restricţionat", şi a celui legat de "Tranzactii extrabursiere permise" de la "neindeplinit" la "restrictionat".

"Imbunatatirea cu o nota a criteriului de lichiditate al Bursei de la Bucuresti este o recunoastere internationala a progreselor realizate de Romania in ultimii 4 ani pentru imbunatatirea lichiditatii. Acum, piata de capital din Romania este la doar un pas de a deveni piata emergenta", a declarat Lucian Anghel, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Criteriul ”Lichiditate - Lichiditate de piata suficienta pentru a sustine investitiile globale semnificative” este singurul criteriu esential necesar pentru atingerea statutului de Piata Emergenta Secundara. Acest criteriu a fost ridicat cu o treapta in cadrul acestei evaluari si va fi reevaluat la revizuirea intermediara din martie 2019.

"Reforma pietei de capital si proiectele pe care Bursa de Valori Bucuresti le desfasoara de cativa ani, dedicate imbunatatirii climatului investitional, ofertei si cererii, au fost fundamentale pentru cresterea lichiditatii. De asemenea, consideram ca liberalizarea pietei OTC, care a intrat in vigoare in septembrie 2018, va sprijini si mai mult valoarea tranzactiilor realizate la bursa", a spus Adrian Tanase, Director General al BVB.

La inceputul anului 2014, Bursa de Valori Bucuresti a initiat o reforma pentru a imbunataţii ratingul pietei de capital de catre furnizorii de indici globali, de la statutul de Piata de Frontiera la cel de Piata Emergenta.

La începutul săpătmânii, FTSE Russell a promovat Bursa din Polonia de la statutul de Piaţa Emergentă la Piaţă Dezvoltată, alăturându-se pieţelor de capital precum SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Japonia sau Australia. Polonia este prima ţară care să primească această promovare în ultimii 10 ani, şi prima din istorie din Europa Cenetrală şi de Est.

Upgrade-ul Poloniei la statutul de piaţă dezvoltată reprezintă o recunoaştere a progresului economiei poloneze şi a pieţei de capital, şi este un pas major în dezvoltarea ţării. Russell notează că Polonia are toate caracteristicile unei pieţe dezvoltate, inclusiv un sistem securizat de tranzacţionare şi servicii post-trading, precum şi infrastructură avansată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO