Burse - Fonduri mutuale

Fuga din Hong Kong: Elliott, „Vulturul de pe Wall Street”, închide biroul din Hong Kong din cauza tensiunilor politice

Fuga din Hong Kong: Elliott, „Vulturul de pe Wall...

Autor: Alex Ciutacu

19.01.2021, 17:41 582

Elliott Investment Management, fondul de hedge fund al miliardarului american Paul Singer – cunoscut drept „Vulturul de pe Wall Street” – a devenit primul mare jucător din pieţele financiare care a anunţat că îşi închide biroul din Hong Kong, după ce întregul teritoriu a fost inundat de tensiuni politice şi nelinişte în societate încă din 2019, potrivit FT.

Elliott este ceea ce se numeşte un „investitor activist”, adică un investitor sau un grup de invesitori care cumpără o particiăaţie într-o companie listată pentru a influenţa modul în care acea companie este condusă.

Fondul „activist”, fondat în 1977 de miliardarul Paul Singer, a lansat multe campanii de investiţii la nivel global până acum, iar biroul din Hong Kong este deschis deja de 15 ani. Fondul de hedge fund îşi va muta angajaţii din Hong Kong în birourile din Londra, respectiv Tokyo, iar acesta din urmă va rămâne şi singura bază de operaţiuni din Asia.

„În spiritul proceselor de planificare pe termen lung ale Elliott, vom închide activităţile de tranzacţionare şi investiţii de la biroul din Hong Kong şi vom transfera principala responsabilitate pentru poziţiile existente din Asia ex-Japonia şi pentru noile poziţii din Asia către biroul din Londra”, a notat conducerea într-o notă trimisă investitorilor.

Printre cele mai mari campanii de investiţii din Asia ale Elliott se numără o investiţie de 2,5 miliarde de dolari în conglomeratul japonez de tehnologie SoftBank, precum şi o luptă pentru putere aflată în curs deja de şase ani cu Bank of East Asia, care este controlată de familia Li din Hong Kong. Aceste activităţi vor fi supravegheate de echipele din Londra şi din Tokyo, conform unor surse ale publicaţiei americani.

Plecarea Elliott a venit la şase luni după ce China a impus noi legi de securitate naţională în Hong Kong, asigurându-şi mai multă putere în teritoriu, într-o mutare care a fost condamnată vehement de Europa şi de SUA.

Alte fonduri care au discutat cu FT au descris planuri de a muta o parte din angajaţi sau din operaţiuni către alte oraşe din Asia, din cauza lipsei de predictibilitate care planează asupra mediului de business din Hong Kong.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO