Burse - Fonduri mutuale

Ce furtună se anunţă pentru România? Ce indică mişcările de la bursă care anticipează evenimentele cu şase luni înainte? Indicele bursier BET are cel mai slab final de an din 2009 încoace, iar Raiffeisen, al treilea jucător, îşi închide operaţiunile

Ce furtună se anunţă pentru România? Ce indică...
13.12.2017, 00:07 10786

Bursa de Valori de la Bucureşti, catalogată încă piaţă de frontieră, a scăzut de la începutul lunii decembrie şi până pe 12 decembrie cu aproape 3%, cea mai slabă dinamică după cea din 2014 încoace, şi este probabil să închidă ultima lună din 2017 pe minus în condiţiile în care analiştii se aşteaptă la semne de slăbiciune în piaţă pe final de an. Spre comparaţie cea mai slabă ultimă lună din an de la bursa românească postaderare la Uniunea Europeană a fost cea din 2009, de minus 3%.

Corecţiile la bursa românească sunt accentuate de percepţia unor riscuri în creştere, alimentate inclusiv de politica fiscală expansionistă, modificarea Codului fiscal, inflaţia peste aşteptări şi creşterea cursului de schimb, la care se mai adaugă un factor.

„La final de an mai avem şi aşa-numitul efect al lunii decembrie, când investitorii sunt tentaţi să închidă din poziţiile perdante pentru a-şi reduce din nivelul impozitului de plătit în anul următor - prin urmare, este mai probabil să vedem în continuare semne de slăbiciune în piaţă pe final de an“, spune Graţiana Ordean, analist financiar senior la Banca Transilvania, a doua instituţie de credit din România. 

 

Raiffeisen se retrage de la Bursa de la Bucureşti, deşi era al treilea cel mai mare jucător

Raiffeisen Bank va elimina anul viitor din portofoliul său serviciile de tranzactionare cu acţiuni, titluri de stat şi alte instrumente financiare intermediate pe piaţa bursieră, în numele şi pentru clienţii săi, în condiţiile în care cererea pentru astfel de produse este modestă, iar costurile sunt în creştere în urma noilor reglementări europene în domeniu, a transmis banca.

„Continuăm efortu­ri­le de simplificare a acti­vităţii ban­care, în special în contextul noilor regle­men­tări europene care au ca efect creşterea com­plexităţii şi a cos­turilor afe­rente serviciului de tran­zacţionare de instru­men­te finan­ciare, în con­di­ţiile în care cere­rea pen­tru astfel de pro­duse ră­mâ­ne modestă pe an­sam­blul pieţei locale. Vom con­tinua să oferim cli­en­tilor noştri fondurile de in­vestitii ad­ministrate de Raiffeisen Asset Ma­nage­ment şi servicii de­dicate segmentelor Pre­mium şi Private Ban­king“, a spus James Stewart, vice­pre­şedintele pentru Trezorerie şi Pieţe de Capital al Raiffeisen Bank (foto dreapta).

O parte din clienţi vor fi transfertaţi direct la divizia de brokeraj a băncii-mamă de la Viena, în timp ce o altă parte din clienţi vor fi transferaţi către case locale de brokeraj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO