Burse - Fonduri mutuale

Furtuna de pe burse pare să fi trecut, dar investitorii rămân cu nervii încordaţi. Mii de miliarde de dolari s-au şters din pieţele financiare în ultimele 4 zile. Pieţele de capital deschid azi pe verde

Furtuna de pe burse pare să fi trecut, dar investitorii...

Autor: Ştefan Stan, Roxana Rosu

07.02.2018, 10:51 1038

Revenirea pieţelor de capital începe să se răspândească în toate bursele europene, după patru zile negre în care s-au evaporat peste 4.000 de miliarde de dolari din pieţele financiare internaţionale. Pieţele rămân însă în şah, în condiţiile în care futures din SUA au înreigstrat un declin. Bondurile de trezorerie au urcat, în timp ce aurul şi petrolul au crescut din nou. 

Indicele Stoxx 600 a înregistrat prima creştere din ultimele opt zile, în condiţile în care majoritatea sectoarelor au crescut.
 
Indicele FTSE 100 al bursei din Londra a urcat cu 0,76%, în timp ce indicele DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 0,58%. În Paris, indicele CAC 40 a urcat cu 0,55%, în timp ce Stoxx 600 al burselor europene a urcat cu 0,73%. 

Pieţele asiatice par să se fi calmat, înregistrând miercuri creşteri după scăderile de marţi, urmând rezultatele înregistrate pe Wall Street, unde Dow Jones a revenit în zona plusurilor.

Indicele Nikkei 225 a crescut cu 3,2%, după ce în şedinţa anterioară a scăzut aproape 7%. Indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 2,8%, iar cel australian S7P/ASX 200 a crescut cu 1,3%.

Indicele Dow Jones a încheiat sesiunea de marţi în creştere cu 2,3%, în timp ce S&P 500 a înregistrat un plus de 1,7%, iar Nasdaq de 2,1%, după sesiuni marcate de fluctuaţii.

Bursa de la Bucureşti a deschis şedinţa de astăzi pe plus, după pierderile din ultimele zile, indicele principal, BET, marcând un avans de 1,91% la ora 10.00.

În acelaşi timp, BET-Fi urca cu 1,93%, iar BET-NG cu 1,9%.

Cea mai mare creştere în rândul principalelor acţiuni cotate era înregistrată de titlurile BVB, cu 3,57%, urmate de Electrica, cu 3,38%, BRD cu 2,82% şi Conped cu 2,83%. Acţiunea Medlife creşte cu 2,73%, iar Banca Transilvania cu 2,43%.

Singura acţiune care a deschis pe minus este Digi, cu un minus de 4,86%.
După euforia de la începutul anu­lui 2018, toate pieţele bur­sie­re au început să scadă la în­ce­putul acestei săptămâni, ceea ce a adus pierderi imense in­vesti­to­ri­lor, dar şi teama că raliul de creş­tere al ac­ţiu­­nilor început acum câţiva ani s-a terminat. Investitorii consideră că odată ce băn­ci­le centrale vor începe să crească do­bân­zile şi vor retrage astfel lichiditatea din piaţă, preţul acţiunilor va scădea şi de aceea s-au grăbit să scape de ele, orietân­du-se şi spre metalele preţioase care au avut marţi creşteri pe linie.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO