Burse - Fonduri mutuale

Furtuna de pe burse pune “on hold” a treia ofertă publică de răscumpărări derulată de Fondul Proprietatea

Furtuna de pe burse pune “on hold” a treia ofertă...

Autor: Roxana Pricop

25.01.2016, 10:55 1109

Franklin Templeton Investment Management, managerul activelor de 12 miliarde de lei ale Fondului Proprietatea (FP), a anunţat în această dimineaţă pe bursă că “în considerarea ajustărilor majore recente ale preţurilor de pe piaţa de capital, a luat decizia de a suspenda procesul privind derularea ofertei publice de  cumpărare a acţiunilor proprii în cadrul celui de al şaselea program de răscumpărare pentru care a fost depusă o solicitare de aprobare la ASF în data de 14 ianuarie 2016, depunând astăzi o cerere de retragere a ofertei.”

Fondul avea în plan răscumpărarea în ofertă a 430 milioane de acţiuni.

Vineri, 22 ianuarie, ASF a emis un comunicat de presă prin care iniţial a anunţat că a avizat aceste documente, pentru ca după câteva ore să revină cu o erată că „în comunicatul de presă referitor la deciziile Consiliului ASF, transmis în cursul zilei de astăzi, a apărut, dintr-o eroare, o informaţie care priveşte Fondul Proprietatea”. Din varianta finală a comunicatului de presă a fost scoasă menţiunea cu privire la FP.

Managerul FP explică că această decizie este luată ca urmare a creşterii semnificative a volatilităţii pieţelor financiare la nivel global, manifestată după data la care a depus cererea de aprobare a ofertei.

“Pentru a se asigura că oferta de cumpărare este evaluată la un preţ adecvat în comparaţie cu preţul de piaţă, în scopul maximizării valorii pentru acţionarii fondului, administratorul va continua să urmărească îndeaproape evoluţiile pieţei şi este pregătit să reînceapă acest proces în momentul în care condiţiile de piaţă sunt mai favorabile.”

Administratorul va relua începând de joi ,28 ianuarie, execuţia zilnică a programului de răscumpărare pe bursa de la Bucureşti (acţiuni) şi pe bursa de la Londra (GDR-uri).

Acţiunile FP au deschis şedinţa de luni în scădere cu 1% până la o cotaţie de 0,73 lei/unitate. Fondul are o capitalizare bursieră de 8,16 miliarde de lei, oferind un discount de peste 35% faţă de activele nete.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO