Burse - Fonduri mutuale

Decizie majoră la Transelectrica: Bogdan Toncescu este înlocuit în funcţia de CEO de Gabriel Andronache, fost consilier al premierului Tudose. Numire de doar patru luni. Schimbare semnificativă a conducerii

Decizie majoră la Transelectrica: Bogdan Toncescu este...

Autor: Eduard Ivanovici

22.12.2021, 15:31 1067

Transelectrica (simbol bursier TEL), monopol natural pe piaţa locală de energie electrică, a anunţat la Bursa de Valori Bucureşti că postul de preşedinte al Directoratului (CEO-ul societăţii) va fi ocupat pentru o perioadă de patru luni de Gabriel Andronache. Noul şef al Transelectrica, Gabriel Andronache, a fost consilier al premierului Mihai Tudose (PSD), dar şi fost director de cabinet al fostului ministru al energiei, Constantin Niţă. Printru funcţiile ocupate de Andronache s-au numărat cele de preşedinte al consiliului de admnistraţie al Curpumin, el particând în comisiile de privatizare ale Transgaz, Nuclearelectrica şi Romgaz.

Prin raportare la ajungerea la termen în data de 24 decembrie 2021 a mandatelor de membri ai Directoratului ale membrilor Bogdan Toncescu, Ionuţ-Bogdan Grecia, Adrian Moraru, Cătălin-Constantin Nadolu şi Marius-Viorel Stanciu, Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a decis în şedinţa din 22 decembrie 2021 desemnarea unui mandat cu o durată de patru luni începând cu data de 25 decembrie 2021 a următorilor: Gabriel Andronache, Stefăniţă Munteanu, Cătălin-Constantin Nadolu, Marius-Viorel Stanciu şi Florin-Cristian Tătaru.

Cei cinci vor fi membri provizorii ai Directoratului (conducerea executivă) în baza articolului 64^2 din OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Astfel, Bogdan Toncescu a fost înlocuit temporar de Gabriel Andronache ca preşedinte al Directoratului.

„Numirea membrilor provizorii ai Directoratului va deveni efectivă la data semnării în faţa notarului public a declaraţiei de acceptare a mandatului de membru al Directoratului Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice ‘Transelectrica’ SA”, arată documentul publicat la BVB.

Acţiunile TEL s-au depreciat cu 14,8% anul acesta, la tranzacţii de 86 de milioane de lei. Capitalizarea ajunge la aproape 1,6 miliarde de lei.

Transelectrica este deţinută în proporţie de 58,7% de statul român prin Secretariatul General al Guvernului şi 41,3% de alţi acţionari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO