Burse - Fonduri mutuale

Gabriel Necula: Luna aprilie va fi o perioada agitata pentru pietele de capital

Gabriel Necula: Luna aprilie va fi o perioada agitata pentru pietele de capital
07.04.2009, 15:54 62

Bursa si-a intrerupt ieri sirul de aprecieri, inregistrand corectii pe principalii indicatori, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicele BET-FI, al societatilor financiare, care, la ora 14:00, cobora cu 3,6% fata de referinta. Brokerii apreciaza ca in urmatoarea luna piata o sa fie extrem de volatila, atat pe fondul publicarii rezultatelor financiare trimestriale, cat si influentata de evolutiile principalelor piete internationale.

"Momentan ma astept ca luna aprilie sa fie una agitata pentru piata locala, extrem de volatila. Publicarea rezultatelor trimestriale, cat si a altor indicatori macroeconomici pentru primele trei luni ale acestui an vor anima evolutiile bursiere de peste tot, iar piata locala, chiar daca inregistreaza rezultate peste asteptari, nu poate sa evolueze altfel decat contextul international", a declarat Gabriel Necula, directorul adjunct de operatiuni al firmei de brokeraj Prime Transactions.
Indicele BET, al celor mai lichide 10 companii din piata, inregistra ieri o corectie de 2,2%, cele mai afectate fiind societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), care pierdeau 3,8% si respectiv 0,5%.
La categoria societatilor financiare, cea mai mare corectie era inregistrata de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care coborau cu 5,5%, urmate de scaderea SIF Mun-tenia (SIF4), cu 3,7% fata de referinta. Restul SIF-urilor marcau pierderi in medie de 2%. "In ceea ce priveste asteptarile investitorilor cu privire la rezultatele companiilor in primul trimestru, cred ca acestia apreciaza o corectie cu pana la 35% fata de rezultatele de anul trecut. Pana acum corectia pietei cred ca a inclus si asteptarile negative ale investitorilor, insa nu exclud viitoare corectii ale pietei locale", a adaugat Necula.
In sectorul energetic cele mai mari pierderi erau inregistrate de actiunile Petrom (SNP), care coborau cu 5,5%, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) coborau cu 1,6% fata de referinta, la pretul de 0,0305 lei/actiune.
Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) inregistrau de asemenea pierderi pronuntate, de 2% si respectiv 1,7%.
Indicele de profil BET-NG consemna o scadere de 2,6% fata de referinta, atingand nivelul de 361,9 puncte.
In ciuda trendului general al pietei locale titlurile Broker Cluj (BRK) si Turbomecanica (TBM) evoluau in crestere, cu aprecieri de 3% si respectiv 6,4%, de altfel unele dintre cele mai mari cresteri din piata.
"Exista unele companii care in functie de unele evenimente pot evolua diferit de trendul pietei, insa majoritatea investitorilor sunt influentati de felul in care evolueaza pietele externe. Pentru moment nici pentru ei situatia nu arata prea bine, pentru ca economia reala inca nu da semne de revenire. In ceea ce priveste o posibila perioada de acalmie pentru piata interna, ne putem astepta la asa ceva din vara, o data cu primele posibile solutii anticriza", a incheiat Necula.
Ieri principalele piete europene inregistrau corectii asemanatoare pietei de la Bucuresti, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicele britanic FTSE 100, care pierdea 1,9% fata de referinta. Restul indicatorilor europeni inregistrau in medie pierderi de 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO