Burse - Fonduri mutuale

„Game over” pentru companiile chinezeşti listate în SUA: Până în 2024, majoritatea firmelor chineze tranzacţionate pe bursele americane s-ar putea lista în Hong Kong şi Shanghai

Nasdaq Golden Dragon China, indice care monitorizează aproape 100 de grupuri chineze listate în SUA, a scăzut anul acesta cu 41%

Nasdaq Golden Dragon China, indice care monitorizează aproape 100 de grupuri chineze listate în SUA, a scăzut anul acesta cu 41%

Autor: Eduard Ivanovici

19.12.2021, 20:14 17442

Companiile chineze listate pe Wall Street vor fi, cel mai probabil, eliminate din pieţele de capital din SUA în următorii trei ani, pe măsură ce tensiunile dintre Beijing şi Washington vor continua să crească, spune un reprezentant al unei firme globale de gestionare a activelor, citat de CNBC.

„Cred că jocul s-a sfârşit pentru majoritatea companiile chineze listate pe pieţele din SUA. Este o problemă care există de 20 de ani – şi nu am fost în stare să o rezolvăm”, afirmă David Loevinger, managing director al diviziei de cercetare pentru pieţele emergente din cadrul TCW Group, o companie de administrare a activelor din Los Angeles.

TCW Group înregistra active nete sub gestiune de 265,8 miliarde de dolari pe 30 septembrie 2021, conform site-ului oficial al companiei.

Luna aceasta, autoritatea de supraveghere financiară din SUA (SEC – Securities and Exchange Commission) a finalizat regulile premergătoare unei legi care ar permite delistarea societăţilor chineze prezente la tranzacţionare în Statele Unite, în condiţiile în care auditorii respectivelor companii nu se conformează cererilor autorităţilor americane.

Legea a început să prindă contur în 2020, după ce autorităţile chineze au respins solicitările Boardului de Supraveghere a Contabilităţii Companiilor Publice din SUA (PCAOB) de auditare a firmelor chineze tranzacţionate în Statele Unite.

„Având în vedere gradul actual de neîncredere dintre guvernele din SUA şi China, relaţia având şanse mici de îmbunătăţire în viitorul apropiat, nu există „niciun mod în care putem rezolva situaţia în următorii câţiva ani”, adaugă Loevinger.

„Realitatea este că, până în 2024, cele mai multe companii chineze prezente pe exchange-urile americane nu vor mai fi listate în Statele Unite. Majoritatea îşi vor îndrepta atenţia către Hong Kong şi Shanghai.”

La mai puţin de şase luni de la listare, gigantul chinez de ride-hailing Didi a declarat recent că se va delista de pe New York Stock Exchange, urmând să se tranzacţioneze pe bursa din Hong Kong.

Când o companie se delistează de pe un exchange precum NYSE şi Nasdaq îşi pierde accesul la o gamă largă de cumpărători, vânzători şi intermediari.

Conform presei internaţionale, autorităţile din Beijing nu au fost mulţumite cu privire la decizia Didi de a se lista în Statele Unite fără să rezolve în prealabil o serie importantă de probleme de securitate cibernetică. Autorităţile le-au spus executivilor din cadrul firmei să dezvolte un plan de delistare invocând un set de temeri privind scurgerea datelor.

Pe lângă Didi, multe alte companii chineze de top listate în SUA au demarat procedurile de listare duală în Hong Kong. Printre cele mai importante nume se găsesc gigantul de e-commerce Alibaba, rivalii de la JD.com, compania de social media Weibo, grupul de gaming NetEase şi Baidu, competitorul chinez al Google.

„Pur şi simplu nu cred că guvernul chinez le va permite organelor americane de reglementare să obţină acces nestingherit la documentele interne de audit ale companiilor chinezeşti. Iar dacă autorităţile americane nu au acces la aceste documente, ele nu vor putea proteja pieţele din SUA de potenţiale fraude”, explică Loevinger.

În iulie, existau 248 de companii chinezeşti listate pe principalele burse americane, cu o capitalizare totală de 2.100 de miliarde de dolari.

La ora publicării ştirii, indicele Nasdaq Golden Dragon China, care monitorizează activitatea a circa 100 de companii chineze listate în SUA, era pe minus cu 1,38%. Declinul din 2021 depăşeşte 40%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO