Burse - Fonduri mutuale

George Cristodorescu, fost preşedinte al Hidroelectrica, propunerea BERD pentru consiliul de administraţie al Electrica. Pe lângă cei şapte administratori, care mai vor un mandat, acţionarii trebuie să voteze şi propunerea Ministerului Energiei, respectiv Cosmin Petrescu, director la FNGCIMM şi preşedinte al grupului de lucru pentru IMM Invest România

George Cristodorescu, fost preşedinte al Hidroelectrica,...

Autor: Liviu Popescu

16.04.2021, 14:59 632

​Pe 28 aprilie 2021, acţionarii Electrica - cel mai mare jucător local din domeniul distribuţiei şi furnizării de energie electrică, vor alege consiliul de administraţie al societăţii, format din 7 administratori. Potrivit listei finale publicată pe site-ul Electrica, pentru o poziţia în cadrul board-ului, remunerată cu câteva mii de euro pe lună, s-au înscris 14 persoane.

Astfel, fiecare din cei 7 administratori mai vrea câte un mandat în consiliul de administraţie, însă noutatea este că Ministerul Energiei, cel mai mare acţionar al societăţii, cu o deţinere de 48,8%, vine cu propria propunere, respectiv Cosmin Petrescu, 43 de ani, director al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Potrivit CV-ului, Petrescu este director executiv raportări, ajutor stat şi IT, preşedinte al grupului de lucru pentru programul IMM Invest România. “Sunt preşedintele grupului de lucru pentru programul IMM Invest România unde am coordonat  activitatea unei echipe de lucru de 153 de persoane din diverse direcţii din cadrul FNGCIMM”, se arată în CV.

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), acţionar cu 5% al Electrica, îl propune pe George Cristodorescu, fost preşedinte al Hidroelectrica şi fost director al E.ON România. Potrivit CV-ului, Cristodorescu este din 2017 încoace head of cluster pentru energie şi climat la Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, GIZ GmbH.

“Calificări-cheie: Dezvoltarea Sectorului Energetic şi Climatic, Distribuţie şi Furnizare Energie Electrica şi Gaze, Regenerabile, Eficienţă Energetică, Green Finance, Instrumente de finanţare pentru proiecte energetice, Dezvoltare economică sustenabila, Dezvoltare organizaţională, Training pentru calificare şi formare profesionalăInfrastructură Municipală şi Termoficare, Managementul Proiectelor şi Programelor”.

Pe listă numără şi Dragoş Neacşu, fost director executiv al Erste Asset Management şi actual membru în boardul BVB, auto-propus, dar şi Marius Leonard Gherghina, fost administrator în consiliul de administraţie al MedLife, propus de Certinvest.

De asemenea pe listă mai sunt Alexandru Botez (auto-propus), Attila Kovacs (Alexandru Botez si de David Eduard Antal), Adrian-Florin Lotrean (propus de Marian Geantă).

Potrivit unui document Electrica, cu privire la politica de remunerare pentru administratori, consiliul de administraţie are o remuneraţiă lunară fixă şi indeminzaţie pentru participarea în cadrul şedinţelor. “Remuneraţia lunară fixă este diferenţiată între Preşedinte şi membrii CA, respectiv 4985 EUR brut, pentru Preşedintele CA, şi 3630 EUR brut, pentru membrii CA; Indemnizaţia de participare la şedinţele CA şi ale comitetelor consultative, diferenţiată pentru membrii CA/comitetelor şi pentru preşedinţii comitetelor, respectiv 1200 EUR brut, pentru membrii CA/comitetelor, si 1445 EUR brut, pentru preşedinţii comitetelor. Numărul anual de şedinţe pentru care urmează a fi acordată indemnizaţia este limitat la 12, în cazul CA, şi la 6 şedinţe, pentru fiecare comitet în parte”.

şedinţe suplimentare ale comitetelor pot fi organizate doar în situaţii excepţionale, conform deciziilor preşedinţilor, care sunt responsabili de organizarea eficientă a agendei şi a activităţii.

“Cu toate acestea, doar o singură astfel de şedinţă suplimentară poate fi remunerată, pentru fiecare comitet. Indemnizaţia de participare la şedinţe are rolul specific de a recunoaşte efortul adiţional necesar pentru contribuţia adusă şi susţinerea adusă în cadrul şedinţelor; iii. Administratorii nu beneficiază de o remuneraţie variabilă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO