Burse - Fonduri mutuale

Gerke Witteveen, NN Pensii: Este nevoie de o relaxare în ceea ce priveşte modul de administrare a fondului de pensii Pilon II, dar într-un mod prudent, pentru că vorbim de un investitor pe termen lung; Pentru noi, pe termen lung, principalul reper este să batem inflaţia

Conferinţa ZF Piaţa de capital 2024

Gerke Witteveen, NN Pensii: Este nevoie de o relaxare în...

Autor: Cristina Bellu

19.09.2024, 11:40 154

Fondurile de pensii private Pilon II se îndreaptă către o etapă în care diversificarea investiţiilor devine esenţială, iar o relaxare a modului de administrare ar fi benefică, cu condiţia să existe prudenţă, este de părere Gerke Witteveen, CEO, NN Pensii.

“Avem nevoie de relaxare la nivel legislativ în ceea ce priveşte modul de administrare a fondului de pensii Pilon II, dar într-un mod prudent, pentru că vorbim de un investitor pe termen lung. Trebuie să existe întotdeauna un echilibru între risc şi randamentul investiţiei, între prudenţă şi relaxare. Suntem în discuţii deschise şi pozitive cu autoritatea, şi cred că în timp vom ajunge acolo. Pentru noi (NN Pensii- n. red.), pe termen lung, principalul reper este să batem inflaţia. Dacă nu batem inflaţia, pensia din viitor nu va creşte.”, a spus Gerke Witteveen în cadrul conferinţei  ZF Piaţa de capital 2024.

Alte declaraţii:

♦ Pilonul II de pensii are deja 16 ani. Are o experienţă, dar nu se află încă în faza de maturitate, însă încet, încet, putem să-l lăsam şi în zona de investiţii, să creştem posbilitatea diversificării. Este o nevoie, pentru că fondul de pensii Pilonul II se va dubla în următorii 5 ani, şi toţi aceşti bani vor trebui investiţi în ceva pentru a ajunge la un randament foarte bun.

♦ Întotdeauna un investitor se uită către orizont. Pentru noi, ca fonduri de pensii, suntem investitori pe termen lung. De regulă ne uităm la un orizont de 5-10 ani sau chiar 20 de ani. Ne uităm la ce se va întâmpla cu România, cu compania în care vrem să investim, care sunt planurile de dezvoltare pe termen lung.

♦ Noi nu gândim ce se întâmplă peste o lună, gândim strategia de investiţie pe un termen mult mai mare. Facem analize foarte ample la nivelul companiilor în care investim şi, în general, România este o zonă foarte interesantă pentru investiţii pe termen lung. Credem că România are un potenţial foarte mare comparativ cu alte ţări.   Ne uităm foarte atent la ce face BNR cu politica de dobândă monetară sau FED pe piaţa externă, dar dintr-o perspectivă pe termen foarte lung.

♦ Decizia investiţională poate fi complet diferită pentru cineva care are un orizont de 1 an, cum sunt investitorii de retail sau de 10-15 ani cum este un fond de pensii.

♦ Atunci când decidem să investim, ne uităm la poziţia financiară a companiei, la perspectivele de creştere, poziţia strategică în domeniul în care activează. Dacă plăteşte dividende sau nu, ne uităm la lichiditate. Sunt foarte mulţi factori care contează în decizia finală de investiţie. Uneori decidem să cumpărăm, alteori să vindem. Vorbim despre o balanţă. Avem un portfoliu diversificat. Diversificarea aceasta este foarte importantă.  Pachetul total este cel important, pentru că este o investiţie pe termen lung din care trebuie să câştige toată lumea.

♦ Dacă este un investitor care caută diversificarea sectorială, BVB nu oferă  multe oportunităţi pentru că aici domină companiile din energie şi sectorul bancar. Dacă vrei altceva, trebuie să mergi afară. Este vorba de oportunităţi.