Burse - Fonduri mutuale

Germanii de la DePfa au iesit de pe leu

27.04.2007, 18:58 22

Fondul inchis de investitii DePfa Money Market (DMM), cel mai mare de pe piata, a renuntat in a doua parte a anului trecut la plasamentele in lei, trecand pe euro.
Scopul cu care fusese infiintat fondul in 2003 a fost acela de a pemite bancii germane DePfa sa castige de pe urma dobanzilor la lei si a aprecierii acestuia, ocolind restrictiile de la acea vreme care nu permiteau bancilor sa accepte depozite in lei de la investitorii straini.
Legislatia fondurilor inchise de investitii nu le permite acestora sa isi faca publicitate, ceea ce ii face reticenti pe administratori in a comenta activitatea fondurilor.
"Aceasta a fost hotararea conducerii si nu pot comenta. Legislatia nu permite sa facem publice informatii despre fondul inchis DePfa, putand fi considerate publicitate, si, prin urmare, amendati de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare", spune Dan Parcioaga, director executiv la societatea de administrare DePfa.
Fondul detine active in valoare de 162,783 milioane de lei (circa 48,7 mil. euro), conform datelor UNOPC.
De la decizia societatii de administrare de a trece pe euro, leul a continuat sa se aprecieze, astfel ca, in lei, randamentul fondului a fost negativ. Doar in primele trei luni ale anului unitatea de fond DePfa a scazut cu 0,9%.
Rezultate sunt comparabile cu deprecierea monedei euro in raport cu leul, care a fost de 0,8% in primul trimestru al anului si de 4,9% pe ultimele 12 luni.
DePfa isi calculeaza insa profitul in euro, moneda in care fondul a crescut cu circa 0,1% in primele trei luni.
Fondul inchis DMM reuneste doar doi investitori, ambii persoane juridice. Initial, printre investitorii in fond se numarau fostul ministru de finante Daniel Daianu, Vasile Voloseniuc, fost presedinte al Bancorex in anii '90, fiul acestuia, Catalin Voloseniuc si actualul presedinte al UniCredit Romania, Razvan Radu.
Pana in semestru al doilea al 2006, DMM a investit aproape in exclusivitate in titluri de stat romanesti, pentru ca din a doua jumatate a anului sa investeasca in depozite in euro.
Fondul inchis DePfa a inregistrat in cei patru ani de activitate o crestere de peste 500% a activelor, ca urmare a banilor adusi de banca germana si a castigului din plasamente.
Moneda europeana era cotata la aproximativ 3,53 lei in luna august a anului trecut, iar cursul era la finele primului trimestru al acestui an in jurul valorii de 3,34 lei.
Din august si pana la finalul lunii martie, unitatea de fond a DePfa a scazut in lei cu 3,3%. Daca ar fi ramas pe lei, germanii ar fi castigat - la o dobanda de 7% pe an - circa 4%. In euro, castigul ar fi fost amplificat de continuarea aprecierii leului.
Plasamentele in depozite in euro sunt posibile in orice alt stat din Uniunea Europeana, inclusiv Germania, tara de origine a bancii DePfa, investitiile fondului DePfa in Romania ar putea fi justificate de dobanzile mai mari la euro oferite de bancile romanesti, fata de cele de pe pietele vestice, din cauza ratingului de tara mai slab al Romaniei.
Pe de alta parte, DePfa Money Market este singurul fond administrat de DePfa Asset Manegement in Romania, iar retragerea banilor DePfa din fond ar fi lasat practic societatea de administrare fara activitate. In luna august a anului trecut, activele nete ale fondului DePfa se ridicau la 168,4 mil. lei, mai putin cu 3,3% fata de 162,7 mil. lei din luna martie.
Daca in intervalul celor sapte luni activele nete au scazut, numarul investitorilor a ramas constant.
Informatii legate de identitatea celor doi investitori nu au fost facute publice de reprezentantii societatii de administrare. In 2005, in afara de DePfa, fondul a avut sase investitori, printre care Daniel Daianu. Identitatea investitorilor care au parasit sau a celor care au ramas fideli plasamentelor in fondul DePfa ramane in prezent o necunoscuta.


Euro aluneca la 3,30 lei
Euro a coborat ieri pana la un minim de 3,3070 lei pe piata interbancara de la Bucuresti, pe fondul unei cereri ridicate pentru moneda locala. Acesta este cel mai scazut nivel inregistrat din octombrie 2002. Leul a castigat 0,8% in fata euro de la inceputul saptamanii. Cererea de lei a crescut semnificativ in ultimele zile, in conditiile in care companiile au avut de facut plati catre buget, iar speculatorii straini nu au mai avut de unde sa atraga lei pentru a-si finanta plasamentele in obligatiuni in lei. In aceste conditii, dobanzile pe termen scurt au urcat pe piata monetara pana la maxime de peste 30% pe an. Asaltul de ieri al leului a venit pe fondul declaratiilor de miercuri ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, in favoarea monedei nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO