Burse - Fonduri mutuale

Gigantul investiţiilor: Ce fond mutual are o avere cât tot PIB-ul României?

Gigantul investiţiilor: Ce fond mutual are o avere cât tot PIB-ul României?

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

26.12.2011, 17:18 1295

Dimensiunea contează pentru fondurile mutuale, pentru că cu cât activele sunt mari cu atât creşte puterea de negociere şi influenţa administratorului. Companii, corporaţii internaţionale şi chiar guverne se bazează acum pe marile fonduri mutuale pentru a le cumpăra acţiunile sau obligaţiunile, şi finanţa astfel deficitele.

Fondul american de obligaţiuni PIMCO Total Return Fund este cel mai mare fond mutual din lume cu active nete de circa 143 miliarde de dolari, aproape cât Produsul Intern Brut al României de 161 miliarde de dolari în 2010. Pe locul secund se situează fondul monetar Fidelity Cash Reserves cu active de circa 120 miliarde de dolari. Pe locul al treilea se situează fondul monetar Vanguard Reserves Prime Money Market cu active de circa 92 miliarde de dolari.

În primele cinci poziţii din clasamentul celor mai mari fonduri mutuale din lume se află şi un fond mutual tranzacţionabil, denumit Exchange Traded Fund (ETF). Este vorba despre fondul SPDR Gold cu o capitalizare bursieră de circa 66 miliarde de dolari. Acest ETF funcţionează asemeni unui trust de investiţii: cumpără aur şi emite acţiuni în schimbul deţinerilor de aur, obiectivul este ca evoluţia acţiunilor fondului SPDR Gold să reflecte evoluţia cotaţiei aurului. Astfel investitorii care deţin acţiuni la fondul SPDR Gold pot lua parte la creşterea/scăderea cotaţiei aurului fără a deţine aur în formă fizică.

Printre cele mai mari fonduri mutuale din lume se numără şi Fidelity Contrafund, cu active de circa 74 miliarde de dolari, care investeşte în acţiunile celor mai cunoscute companii americane: Apple, Google, Berkshire Hathaway, McDonalds Corporation, Amazon.com şi Walt Disney.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO