Burse - Fonduri mutuale

Ginerele lui Clinton îşi închide fondul de hedging care a pariat pe redresarea Greciei. Pierderile sunt mult prea mari

Marc Mezvinsky (stânga) şi fostul preşedinte american Bill Clinton (dreapta)

Marc Mezvinsky (stânga) şi fostul preşedinte american Bill Clinton (dreapta)

Autor: CătăIina Apostoiu

11.05.2016, 21:54 2261
La doi ani de la lansare, fondul de hedging al ginerelui lui Hillary Clinton, Marc Mezvinsky, va fi închis după ce acesta şi-a pierdut aproape 90% din valoare, potrivit unor surse citate de The New York Times.

Fondul s-a vrut a fi un pariu pe revenirea economică a Greciei. Mezvinsky este trecut prin şcoala Goldman Sachs.

Vehiculul de investiţii Eaglevale Hellenic Opportunity atrăsese 25 milioane de euro de la investitori pentru achiziţii de acţiuni ban­care şi obligaţiuni guvernamentale greceşti.

Eaglevale Partners, o firmă de fonduri de hedging din Manhattan fondată de Mezvinsky şi doi foşti colegi de la Goldman Sachs, a atras fonduri pentru fondul elen într-o perioadă în care unii de pe Wall Street sperau într-o revenire a economiei greceşti.

Mezvinsky este căsătorit cu Chelsea Clinton, fiica fostului preşedinte american Bill Clinton şi a lui Hillary Clinton, fostul secretar de stat care candidează la preşedinţia SUA.

Pariurile pe Grecia s-au dovedit com­plicate, unii investitori generând câştiguri uriaşe, în timp ce alţii s-au ars, totul depinzând de momentul în care au fost făcute pariurile.

Iar ultimele 17 luni au fost deosebit de difi­cile pentru un număr de fonduri de hedging, chiar şi pentru unele conduse de unii dintre cei mai cunoscuţi manageri.

Mezvinsky şi partenerii săi au început să atragă fonduri de la investitori pentru princi­pa­lul fond al firmei în 2011. De atunci, porto­foliul a înregistrat o performanţă inegală.

Absolvent al universităţii Stanford, Mezvinsky a lucrat pentru Goldman Sachs timp de opt ani înainte de a se alătura unei firme de private equity. Acesta a părăsit firma respectivă pentru a pune bazele Eagle­vale împreună cu doi parteneri ai Goldman, Bennett Grau şi Mark Mallon.

Unii dintre primii in­ves­titori ai firmei au fost parteneri ai Goldman, inclusiv Lloyd C. Blankfein, CEO al băncii ame­ricane, care i-a permis Eaglevale să-i folosească numele pentru a face publi­citate fondului.

Nu este clar de ce Eaglevale a aşteptat până în acest an pentru a închide fondul elen, care pierduse deja aproximativ 40% din valoare până la începutul anului trecut.

Anul trecut a fost unul deosebit de agitat pentru Grecia. Ţara s-a apropiat de marginea prăpastiei pe fondul negocierilor tensionate dintre liderii săi şi creditorii internaţionali. Într-un final, guvernul grec a acceptat un număr de reforme economice cerute de creditori în schimbul unui nou bailout.

Situaţia economică este în continuare tensionată, însă investitorii de pe Wall Street continuă să promoveze investiţiile în Grecia.

În scrisori adresate investitorilor în 2014, Mezvinsky şi partenerii săi îşi exprimau încrederea că Grecia se afla în curând în drum către o „redresare sustenabilă”. Însă până la sfârşitul aceluiaşi an, liderii Eaglevale au început să admită faptul că perspectiva lor asupra situaţiei din Grecia a fost probabil una greşită. Fondul încetase să mai atragă noi investiţii cu ceva timp în urmă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO