Burse - Fonduri mutuale

Gramul de aur la Bucureşti, la minimul din aprilie 2016 încoace. Doar în 2018 a pierdut 4,2%

Gramul de aur la Bucureşti, la minimul din aprilie 2016...

Autor: Liviu Popescu

31.07.2018, 00:00 381

Banca Naţională a României (BNR) a cotat luni gramul de aur la 155,5 lei, cel mai scăzut preţ din aprilie 2016 şi în scădere cu 0,4% faţă de şedinţa precedentă, în condiţiile în care activul suprem de refugiu s-a depreciat şi pe plan extern în faţa dolarului american.

BNR calculează gramul de aur în funcţie de cotaţiile de pe plan extern uncie-dolar american şi în funcţie de paritatea leu-dolar american. Aurul a început anul cu o mişcare laterală, dar a trecut din aprilie încoace la o tendinţă descendentă în raport cu dolarul american, o direcţie care a fost vizibilă începând din a doua jumătate a lunii iunie şi la nivelul cotaţiilor aurului de la Bucureşti.

Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB România, spunea recent pentru ZF că reflectarea ieftinirii aurului în lei s-a făcut cu întârziere din cauza tendinţei de întărire a dolarului faţă de leu din perioada aprilie-iunie. De la începutul anului şi până în prezent gramul de aur s-a depreciat cu 4,2%, potrivit datelor Băncii Naţionale. Spre comparaţie, indicele principal BET al bursei de la Bucureşti s-a apreciat cu aproape 4%, în timp ce indicele BET-TR, care urmăreşte şi dividendele plătite de companiile din prima ligă bursieră, are plus 12,5%. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO