Burse - Fonduri mutuale

Grecia, Rusia, Italia: Cele mai performante pieţe de acţiuni din Europa în 2019

Grecia, Rusia, Italia: Cele mai performante pieţe de...

Autor: Catalina Apostoiu

31.12.2019, 17:00 587

Grecia, Rusia şi Italia au fost cele mai performante pieţe de acţiuni din Europa în 2019, un an marcat de nesiguranţă politică şi economică la nivel mondial, potrivit CNBC.

Unii investitori au evitat aceste pieţe, considerându-le “prea periculoase, prea instabile politic, prea dependente de materii prime, prea fragile economic sau o combinaţie a tututor celor patru elemente”, arată Russ Mould, director la AJ Bell, o platformă de investiţii din Marea Britanie.

“Aceasta arată că să cumperi ceea ce este confortabil este rar calea către profituri mari”, spune acesta.

Cândva bolnavul Europei, Grecia pare să fi intrat într-un nou capitol. Principalul indice bursier al ţării a avansat cu 43% în 2019, cea mai bună performanţă în Europa şi la nivel mondial.

2019 s-a dovedit a fi un an bun în special pentru acţiunile băncilor greceşti.

Principalul indice al Rusiei a înregistrat o creştere de 29% în 2019, un an marcat de relaxare fiscală.

“Rusia a ieşit din recesiune, ajutată de reduceri de dobânzi şi de politicile atent creionate de respectata şefă a băncii sale centrale, Elvira Nabiullina”, arată Mould.

Veştile din sectorul corporate au impulsionat de asemenea MOEX. Gazprom a anunţat o majorare semnificativă a dividendelor, iar anumite sancţiuni internaţionale au fost ridicate.

În Roma, în ciuda divergenţelor cu Bruxelles-ul şi alegerilor anticipate, indicele FTSE MIB a avansat cu 28% în 2019.

“Mulţi investitori au renunţat la Europa de vest, invocând temeri privind Brexitul, războaiele comerciale, guvernele fragile, datoriile în creştere şi aparenta incapacitate a Băncii Centrale Europene de a atinge creşterea şi inflaţia dorite. Însă noile reduceri de dobânzi ale BCE şi politica QE par să fi acordat Italiei un nou răgaz”, arată Mould.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO