Burse - Fonduri mutuale

Greii Bursei de Valori, precum Petrom şi Romgaz, dau 800 mil. lei către viitori pensionari ca dividende prin fondurile Pilon II. Cât ciupeşte statul printr-un impozit aplicat în premieră. Pentru prima oară, fondurile de pensii vor plăti un impozit de 8% pe dividende

Greii Bursei de Valori, precum Petrom şi Romgaz, dau 800...

Autor: Liviu Popescu

18.05.2023, 00:07 3243

Pentru prima oară, fondurile de pensii vor plăti un impozit de 8% pe dividende, adică aproximativ 60 mil. lei Ce ar putea face fondurile cu banii de pe dividende Adrian Codirlaşu, CFA: Ideal ar fi ca banii veniţi ca dividend să fie reinvestiţi tot pe piaţa de acţiuni.

Cele mai mari companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, precum OMV Petrom, Romgaz şi Nuclearelectrica, vor distribui anul acesta dividende de aproximativ 800 de milioane de lei din rezultatele din 2022 către fondurile de pensii private Pilon II, arată calculele realizate de ZF din raportările fondurilor şi pe baza datelor companiilor.

Însă anul acesta, în premieră, pentru prima oară în istoria de 15 ani a Pilonului II, statul român va taxa acest câştig în contextul în care a decis prin OG 16/2022 obligativitatea ca fondurile de pensii să plătească un impozit de 8% pe dividende. Doar că pensionarii plătesc deja un impozit de 10% pentru Pilonul II. Astfel, potrivit calculelor realizate de ZF, cei mai mari investitori ai BVB vor plăti anul acesta circa 64 de milioane de lei sub forma impozitării cu 8% a câştigurilor din dividende.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO